Северна Корея събира най-много негативи сред гражданите на САЩ от всички страни по света, сочи проучване на Gallup.

Положително отношение към КНДР имат едва 11% от анкетираните. 53% считат, че конфликтът между Северна и Южна Корея ще продължи да представлява заплаха за САЩ и пред следващите 10 години. За последно КНДР бе най-мразена в САЩ през 2002 г.

Иран, който от 2004 г. е неизменно с най-нисък рейтинг сред американците, в настоящото допитване е получил 12% симпатии. В сравнение с предходни години страната бележи ръст от 3% - вероятно заради сключеното споразумение по иранската ядрена програма между Техеран и Шесторката. Веднага след Иран като "най-мразени" се нареждат Сирия с 13% и Афганистан с 14%.

Силен спад в рейтинга бележи Русия - 34% симпатии, при 44% през 2013 г. Още по-негативно е отношението на американците към личността на руския президент Владимир Путин - 63% не го харесват, докато през 2013 г. процентът е бил 54%. Резултатите потвърждават резултатите от анкета, проведена през есента 2013 г. Тогава, за пръв път от 15 г. насам, повече от половината граждани на САЩ са заявили, че считат Русия за враг, а не за съюзник.

Най-популярна страна сред гражданите на САЩ за пореден път е Канада - 93% от анкетираните са изразили положително мнение за съседите от север. Съседът от юг - Мексико - събира 58% симпатии, което е с 11% повече от 2013 г. Донякъде изненадващо, но силно положително е мнението на американците и за Индия - 72% симпатии при 68% година по-рано.

Допитването е проведено от 6 до 9 февруари т.г., като в него са взели участие 1023 граждани на САЩ, на които е бил предоставен списък с 22 страни.