За дългоочакваната реконструкция на кея, парка и ремонта на четири улици вече има избрани изпълнители. С рeмонта на четирите улици, които свързват кея с центъра - „Баба Тонка“, „Църковна независимост“, „Райко Даскалов“ и „Славянска“, ще се захване търговищката „Пътинженерингстрой-Т“. Тя е класирана на първо място, а след нея остават „Автомагистрали - Черно море“ и ДЗЗД „Русе паркове 2016“. За строителните дейности по четирите централни улици са предвидени 5 816 712 лева.
Отдавна чаканото от русенци благоустрояване на кея ще бъде изпълнено от консорциум „Дунав инфра“, който ще изгради зона за обществен отдих по крайбрежната ивица от района на жп прелеза на речна гара до ул. „Мостова“, като за това ще бъдат похарчени 7 389 908 лева. Второто и третото място по тази обособена позиция са за ДЗЗД „Русе паркове 2016“ и обединение „Борела - Автомагистрали Черно море“.
Третият важен обект, който е включен в обществената поръчка, е Паркът на младежта. Строителните дейности по него ще са в ръцете на русенската фирма „Никс-2002“. Освен реконструкция, там ще бъде изградена голяма детска площадка и фитнес площадки на открито, за което са планирани 3 191 398 лева. На второ място е класирано ДЗЗД „Русе паркове 2016“, която всъщност е единствената фирма, подала оферти и по трите обособени позиции на обявлението. 
По една от най-големите и апетитни обществени поръчки за тази година оферти подадоха общо девет фирми. Останалите трима кандидати - софийската „Джи пи груп“, русенските „Интис“ и „Дунав“ са отстранени от участие в процедурата. 
Срокът за изпълнение на замисленото преобразяване на обществено важните обекти ще отнеме максимум 16 месеца, като броенето започва след сключването на договор с изпълнителя и след подписването на акт за откриването на строителна площадка. При добра организация се очаква същинските строителни дейности да тръгнат през месец май. Ако няма обжалване на класирането.