След поредица масирани кампании от началото на годината за неиздаване на касови бележки, вратите на 20 търговски обекта в Русе ще затворят със стикер „запечатано от НАП“, съобщиха от регионалния офис на приходната агенция. Покрай януарските именни дни, февруарските празнувания на виното и любовта и базарите за мартеници и осмомартенски букети приходните инспектори за оперативен контрол многократно са санкционирали търговци и ресторантьори за неотчитане на обороти. 
Вероятно глобите от 500 до 2000 лв., които се налагат в такива случаи, са се сторили пренебрежими за някои русенски бизнесмени. Затова резултатите от последната проверка предизвикват прилагането на по-осезаеми законови разпоредби.

 В средата на този месец за 2 дни в града са извършени 20 проверки, като в 12 от тях е констатирано неиздаване на фискални касови бонове. Освен актове за установеното административно нарушение, ще им бъде наложена и предварителната административна мярка „Запечатване на търговски обект“ за срок до 1 месец. Вратите си ще затворят 9 ресторанта, 2 питейни заведения и магазин за промишлени стоки. 
При другите 8 проверки е установена разлика между регистрирания оборот на фискалния апарат и фактическата наличност в касата. За това нарушение ще бъде наложена административна санкция в размер от 500 до 2000 лева. 
В още 8 обекта в Русе - фитнесцентър, павилион с незаконна търговия на валута, парфюмерия, кафе-аперитив, автосервиз, магазин за промишлени стоки и др. инспекторите за оперативен контрол от офиса на НАП са открили нарушения и те подлежат на запечатване и др.
Проверката е част от инициативите на ТД на НАП Варна за борба със сивата икономика. В края на февруари нейните експерти са засилили дистанционното наблюдение на фискалните устройства на територията на цяла Североизточна България. При него се установява, че търговски обекти в централната градска част на Русе отчитат нереално ниски обороти. На място са изпратени варненски екипи от отдел „Оперативни проверки“, които извършват наблюдение и контролни покупки и засичат нарушенията, заради които обектите подлежат на запечатване. Мярката се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, като укриването на оборот, чрез неиздаване  на касова бележка и липсата на касов апарат. Премахването на стикерите на НАП не по установения ред е престъпление, предупреждават от приходната агенция.