Пътят е един - единение, иначе няма да се случи нищо с автентичната десница, но не съм оптимист, че това може да е през формата Реформаторски блок. Единение е възможно, тъй като в десницата сме имали различия най-вече на личностно и лидерско ниво, а не на идеологическо, като виждане за управление на страната. За мен случилото се с автентичната десница е провал! Това каза Румен Христов на пресконференция вчера във връзка с бъдещето на Реформаторския блок, след като коалицията не успя да прекрачи 4-процентната бариера и остана извън законодателната власт. 
Заради неразбирателството ни допуснахме 300 000 десни избиратели да нямат представителство в парламента и три формации да не прескочат 4-процентната бариера. Надявам се да си извлечем поука и да намерим сили за единение. Дано това, което се случи, да бъде катарзис за десницата и повече да не допускаме тези грешки, коментира бившият депутат.  
Той припомни резултата на Реформаторския блок в областта - 3694 гласа или 3,57%, като подчерта, че не е доволен, но ако се прави общо сравнение, са изпреварили София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград. Тук представянето на РБ е с един от добрите резултати в страната, но това не ме удовлетворява, допълни още Христов. 
Зам.-председателят на СДС отбеляза, че приносът на „Глас народен“ не е такъв, какъвто са очаквали, а като една от най-големите грешки посочи излизането на ДСБ от коалицията. 
Тяхното излизане разколеба и нашите, и техните избиратели. В десния избирател имаше притеснение, че разделени ние не прескачаме бариерата и част от нашите избиратели гласуваха за ГЕРБ, давайки си сметка, че иначе гласовете ще отидат за БСП и ДПС. И така се получи - от 300 000 гласа повече от 100 000 гласа на автентичната десница отидоха при БСП и ДПС, коментира Христов.
На 4 април СДС има национален съвет, като ще бъде депозирана оставката на цялото ръководство, председателя и членовете на Националния изпълнителен съвет, а на 13 май ще има отчетно-изборна конференция, на която ще се избере ново ръководство на СДС. Решението за подаването на оставка е колективно. Обмислям по какъв начин ще участвам в политиката, но няма да се откажа, каза Румен Христов. 
Той посочи, че ще бъде ужасно трудно партията да работи без субсидия, като изрази притеснението си, че ще има проблем и със запазването на офиса на „Раковска“ 134 - символът на СДС.
По отношение на правителството Христов изрази надежда да се състави без участието на БСП. Искрено желая на новото правителство да бъде успешно, да гарантира стабилност за България и да изведе едно добро председателство на ЕС. Независимо дали съм в парламента или не, аз няма да забравя поетите си ангажименти към Русе и ще се опитам доколкото мога да помагам с решаването на основните проблеми на Русе и региона, каза Христов.
Той не пропусна да благодари на избирателите, които повярваха на РБ, и наред с това поздрави новоизбраните русенски депутати, като им пожела да намират сили и да бъдат заедно по важните теми, защото Северна България е пренебрегната и заслужава възраждане.