Около 50 работници от Корабната проведоха вчера мирно шествие с искане заводът да бъде отпечатан и да се върнат на работните си места. Протестът им започна пред кантората на частния съдебен изпълнител Милкана Македонска, а след това продължи пред сградата на общината и завърши пред Съдебната палата. Протестиращите носеха плакати с надписи „Не ни отнемайте възможността за прехрана“, „ЧСИ Милкана Македонска отпечатайте ни завода“, „Дайте достъп до работните ни места“, „Отменяне на неправомерното решение на РОС за запечатване на корабостроителницата“. 
„Русенска Корабостроителница Запад“ бе запечатана на 24 февруари, а около стотината служители в дружеството вече трети месец стоят без заплати. 
Искаме чрез мирно шествие да изкажем нашето недоволство от неправомерното и незаконно запечатване на завода от частния съдебен изпълнител. Великотърновският апелативен съд има определение, че незаконно и неправомерно сме запечатани. Въпреки че от няколко дни се събираме пред кантората на Милкана Македонска и искаме да се покаже, тя стои вътре. Работниците не искат нищо друго освен работа. Те искат да са на работните си места и да могат да си плащат тока и задълженията към банките, каза шефът на Корабната Митко Димитров. Той припомни, че заводът като терен е 350 дка, има активи за 160 млн. лева, а по думите му явно има чужди интереси. Ние имаме работа и вместо да назначаваме нови хора, ни запечатаха. Има кораби, които стоят вътре, но не може да се влезе, допълни още шефът на предприятието. 
Ще продължим да протестираме, докато постигнем целта си, докато ни разпечатат. Искаме заводът да се отвори и да започнем да работим, каза Мехмед Мехмедов, който има 40-годишен трудов стаж в Корабната. 
Ние сме лошо експлоатирани. Страшно сме ощетени, безсмислено и глупаво. Настояваме заводът да се отвори и да работим, а големите да се оправят, коментира Валери Янков. 
Както „Утро“ писа, на заседанието на областния съвет за тристранно сътрудничество през този месец бе взето решение да се търси помощ от омбудсмана Мая Манолова и от бъдещите русенски депутати. На срещата тогава адвокатът и представител на „Русенска корабостроителница“ в Ямбол, на която русенското дружество е отдадено под наем, Георги Георгиев обясни, че фирмата всъщност се явява един от основните кредитори на предприятието в Русе. По думите му проблемите са от делото за несъстоятелност от КТБ, която също е в несъстоятелност, а блокирането на сметки, запечатването на предприятието е по искане на КТБ. Вземанията са около 30 млн. лева, а другата група кредитори имат да вземат около 35 млн. лева. Георгиев припомни, че те са губещи и са инвестирали 16 млн. лева в дружеството. Той обясни също, че движимото имущество е прехвърлено на фирма, която е кредитор с цесия, произлязла от КТБ.
Позицията на временния синдик Росен Милошев, който представлява кредиторите, пък беше, че се разиграва схема, при която „Русенска корабостроителница“ в Ямбол получава всички активи, а тежестите остават за друг, което е недопустимо от правна и икономическа точка. Той подчерта, че предприятието е запечатано, за да се предотврати изнасянето на имущество.