Започна вътрешният турнир по баскетбол 3х3 за студенти от Русенския университет, част от традиционната Универсиада Пролет 2017, организирана от Студентската спортна комисия, със съдействието на Университетския спортен комплекс „Академик“ и катедра „Физическо възпитание и спорт“.

Ректорът проф. Велизара Пенчева откри проявата и поздрави студентите-баскетболисти и гостите – девойките и юношите на „Дунав 2016“, като пожела турнирът да премине в спортен академичен дух. Председателят на Университетския спортен комплекс „Академик“ проф. Борислав Ангелов представи накратко баскетболните успехи на русенските студенти през годините.

Проф. Пенчева увери участниците в турнира, че в Русенския университет спортът и образованието вървят ръка за ръка и младите състезатели са добре дошли в един от най-елитните университети в България, за да продължат образованието си. Спортистите получиха подаръчни пакети, които включваха тениски с логото на университета и кандидатстудентски справочник, за да се запознаят със специалностите, по които предлага обучение русенската Алма Матер.

В демонстративните мачове, юношите и девойките на „Дунав 2016“ с треньори Руслан Русев и Юлия Николова, представиха атрактивни баскетболни умения. Състезателките и състезателите имат постигнати значими успехи през различните възрастови периоди на своята състезателна дейност.

В турнира се включиха около 30 студенти от Русенския университет. Отборите се наслади на оспорвани баскетболни мачове, в които отборите бяха с относително равни сили и в сериозна конкуренция. Финалите ще бъдат в сряда след 18 часа. Преди финалните срещи ще има конкурси за стрелба от трите точки и атрактивен пробив, в които ще се включат студенти, преподаватели, служители и гости на Русенския университет.

В Русенския университет предстоят вътрешни турнири по бадминтон (20 април), волейбол, футбол (24 април), тенис на маса (24 април) и атрактивното събитие СТРОНГ МЕН (26 април), на което ще бъдат наградени победителите от всички състезания. Турнирите се организират от студентската спортна комисия, със съдействието на катедра Физическо възпитание и спорт и УСК „Академик“.