Председателят на Бундестага Норберт Ламерт вижда в конституционната реформа в Турция „преврат срещу демокрацията“. Турция може да обърне гръб на европейската цивилизация, смята той.

На територията на Федералната република започна провеждането на референдума за конституционна реформа в Турция. Според Ламерт Ердоган се опитва да превърне „крехкия, но демократичен ред в авторитарна система“.

След неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. турският президент систематично руши политическата система на страната, с което „подкопава конституционния ред“. „Вторият опит за преврат заплашва да бъде успешен“, подчерта Ламерт. Той разкритикува турския парламент, че се е съгласил да загуби властта си. „Това е безпрецедентно събитие в най-новата история“, категоричен е председателят на Бундестага.

Според него идеята на Ердоган за още един референдум относно съдбата на по-нататъшните преговори между Турция и ЕС не е от значение.

Гласуването в Германия започна на 27 март и ще продължи до 9 април. В самата Турция референдумът ще се проведе на 16 април.