Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март, физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 1000 лв., напомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 2 май. Най-лесно и бързо декларациите могат да бъдат подадени по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.
На 31 март изтича и срокът за подаване на фирмените декларации. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Отстъпката се ползва само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март. 
Успешен финал на образователния проект „Влез в час с данъците“ отчетоха вчера от НАП. В продължение на 3 години в средните училища в страната са проведени над 700 учебни часа, посветени на данъците и осигурителните вноски. В 42 от тях участваха експерти от регионалния  офис на НАП, които са посетили 15 училища в Русе и Бяла.
 Агенцията е пионер в дигиталното обучение сред младите със системата си за онлайн обучение, която беше въведена през миналата година. На адрес www.vlezvchas.bg са достъпни видео уроци за различните данъци в България, здравното и социално осигуряване, важността на касовата бележка, държавния бюджет и други. След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали в портала могат да отговорят на няколко въпроса и да се състезават за големи награди - дронове, електронни книги, портативни говорители или камери за екстремни спортове. В момента близо 500 ученика решават тестове по данъци и осигуровки на www.vlezvchas.bg. 
През изминалата седмица НАП представи опита си във фискалното образование пред работна група към Европейската комисия, която подготвя програма на фискално обучение на ЕС. Образователният проект на НАП „Влез в час с данъците“ получи висока оценка в Брюксел, като част от подходите, използвани в България, ще бъдат възприети и на европейско ниво.