България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на Европейската комисия (ЕК) за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Около това становище се обединиха участниците в среща по темата, организирана от Министерството на енергетиката. Заложените нови равнища на емисии серен диоксид, азотни оксиди и живак са непосилни за нашите въглищни централи. Това се отнася с особена важност за централите от маришкия басейн, проектирани да работят с местни лигнитни въглища, които се характеризират с високо съдържание на сяра. 
Проблемът се отнася с пълна сила и за русенската топлоцентрала. Тя гори руски въглища, които са с ниско съдържание на сяра, но трябва да инвестира десетки милиони, за да покрие изискванията за нива на азотни диоксиди. Нещо, за което няма финансов ресурс.
По първоначални изчисления на въглищните електроцентрали, за постигане на новите екологични норми ще бъдат необходими над 1 млрд. лева.
Представителите на операторите информираха, че непрекъснатото увеличаване на екологичните изисквания от ЕК в твърде къси периоди от време трудно се вписва в инвестиционните им програми и плаши инвеститорите. Целта е международната общност на най-високо равнище да бъде запозната с българските аргументи срещу одобряването на рестрикциите. И по възможност да бъдат приети отделни ставки за България и други страни, които аргументирано ще се присъединят към нашата позиция.