Избирателите в Русенска област проявиха по-голям интерес към парламентарните избори в сравнение с предходните през 2014 и показаха, че внушенията за настъпваща политическа апатия са безпочвени. Това доказа избирателната активност в областта към 17 часа - последния час, в който Районната избирателна комисия даде такива сведения, която бе 42,36%. Така от 214 776 избиратели с право на глас в региона своя вот до следобед бяха упражнили 90 976 души. На предходните парламентарни избори активността за областта бе 45.92%, но това са данните за целия ден. На президентските избори през ноември пък бе отчетена активност от 54.93% на първия тур и 46.55% на балотажа, но цифрите отново са обобщени.
Окончателните данни за активността за вота на 26 март ще бъдат съобщени от председателя на Районната избирателна комисия Мирослава Маркова днес. 
А иначе най-дейни в избора на бъдещите депутати се оказаха избирателите в община Ценово, където са гласували 53,25%, следвани от Иваново с 50,40%. В община Русе активността бе 41,33%, а най-ниска бе във Ветово - 38,95%. Към 17 часа гласувалите в община Сливо поле бяха 42,33%, в Бяла - 44,66%, в Две могили - 45,18 и в Борово - 47,31. 
В 17 часа книжата от двете подвижни секции на територията на общината вече бяха постъпили в комисията. В една от секциите с най-малко избиратели - 180-та в Образцов чифлик, до следобед бяха гласували 100 избиратели от общо 130 по списък. 
И докато на предходните избори партийните щабове бомбардираха с жалби и сигнали комисията, то изборната неделя вчера бе доста по-кротка, а оплакванията - по-малко. 
Общо постъпилите жалби са пет, като повечето са несъществени и по никакъв начин не попречиха на изборния процес, обобщи председателят на комисията Мирослава Маркова. 
Едната от тях дойде от ДОСТ и бе за нарушаване на правилата за агитация от кандидат-депутат от ДПС пред секция в Сливо поле. След извършената проверка от членове на комисията е установено, че кандидатът за депутат от ДПС е в непосредствена близост до секцията, което всъщност е агитация в изборния ден. На кандидата за народен представител му е указано да напусне мястото пред секцията и да бъде на най-малко 50 метра от нея. 
Останалите сигнали са за нарушения от страна на членове и председатели на секционни избирателни комисии, за родствена връзка между членовете, като впоследствие е постъпило заявление за замяна и сигналът е оставен без уважение. Имаше жалба и срещу кмета на Щръклево, който е возил с личния си автомобил избиратели, но съгласно изборния кодекс това също не е нарушение.