Украинските власти обявиха, че са готови да приемат представител на Русия в "Евровизия-2017" в случай, че Юлия Самойлова бъде заменена с друг участник, който няма проблеми с украинското законодателство. Както съобщи вицепремиерът Вячеслав Кириленко, "ние сме готови да приемем всичките 43 страни-участници в "Евровизия", включително и представител на Русия.

Самата Русия може да намери изход от тази ситуация, като предложи участник, който няма проблеми с украинското законодателство. Така въпросът ще бъде решен много бързо". Той изрази надежда, че Москва ще приеме тези условия. Кириленко определи ситуацията около Кириленко като провокация от страна на Русия.

Самойлова трябваше да представи Русия на "Евровизия-2017" с песента "Flame Is Burning", но службата за сигурност на Украйна (ССУ)забрани влизането й в страната за срок от 3 години, въз основа на получени данни за нейни нарушения на украинското законодателство. ССУ смята, че с концерта си през 2015 г. в Крим Самойлова е нарушила постановление на правителството на Украйна, според което чужденците трябва да имат специално разрешение, за да посетят полуострова. Полуфиналите на конкурса Евровизия ще се проведат в Киев на 9 и 11 май, а финалът – на 13 май. В Евровизия-2017 ще участват певци от 43 държави.