Мирослава Маркова е председател на Районната избирателна комисия. Тя е експерт в отдел „Управление на собствеността“ към дирекция „Икономика и управление на собствеността“ на община Русе. Завършила е право в Русенския университет, като е работила в частния бизнес, след това е била началник на отдел „Административен контрол и регионално развитие“ в областната администрация, а преди три години постъпва в общинската администрация. Маркова има опит в провеждането на избори като председател, зам.-председател и член на предходни избирателни комисии.

- Г-жо Маркова, вие имате солиден опит в организацията и провеждането на избори - очаквате ли някакви сътресения в неделя, деня на изборите?
- Не, не очаквам абсолютно никакви сътресения. Искрено се надявам парламентарните избори да преминат спокойно, така както преминаха и президентските избори.
- Как мина подготовката на парламентарните избори в областта?
- Подготовката премина абсолютно нормално. Районната избирателна комисия работи на пълни обороти. Имаме близо 70 взети решения, няма оспорени. Абсолютно всичко е нормално.
- Кое за вас ще е основното предизвикателство?
- Основното предизвикателство е в деня на самия избор, когато се надявам обстановката да бъде спокойна, а секционните избирателни комисии да имат търпение по отношение на обработка на протоколи.
- Съгласно изборния кодекс гласуването е задължително, какво се случва, ако някой не е гласувал на президентските избори, а иска да го направи сега?
- Съгласно изборния кодекс гласуването е задължително. Противоконституционен се оказа член 242 а, в който беше определена санкция, която евентуално да бъде наложена при негласуване, но в случая тя отпада. Но категорично гласуването продължава да бъде задължително. 
- Обяснете как може да се гласува преференциално?
- Определянето на избраните кандидати от всяка листа на партия и коалиция се извършва според броя на получените валидни предпочитания или т.нар. преференции. Преференциите за отделните кандидати са валидни тогава, когато броят на гласовете, получени за определения кандидат, е не по-малко от 7% от гласовете, подадени съответно за кандидатската листа. 
- А ако избирателят не гласува преференциално, къде отива гласът му?
- Така или иначе гласът му отива за кандидатската листа.
- Очаквате ли затруднения в секционните избирателни комисии при преброяването на бюлетините заради преференциалния вот?
- Лично аз се надявам да няма такива затруднения. Съгласно Изборния кодекс РИК проведе обучения на територията на областта, а колегите ми са достатъчно компетентни, че да обяснят и евентуално да отговорят на въпроси. Надявам се хората да се справят и грешките да бъдат по-малко както в протокола, така и в отчитането на преференциите. 
- Как преференциалният вот ще се отрази на големите и на малките партии?
- Трябва да изчакаме и да видим какъв ще бъде изборът на хората, като зависи и от избирателната активност. 
- Очаквате ли изненади в тази посока?
- Не бих могла да коментирам.
- А ако избирателят отбележи графата „Не подкрепям никого“, къде отива гласът му?
- Щом избирателят е отбелязал квадратчето „Не подкрепям никого“, това означава, че гласът му е действителен. В протокола също има специално поле, където ще бъде отбелязан този вот. 
- Колко са кандидати за народни представители от Русе?
- Кандидатите за област Русе са 174.
- Кога започва и кога приключва изборният ден?
- Изборният ден започва в 7 часа и приключва в 20 часа. 
- С какви знаци може да се гласува?
- Стандартните знаци. Това са X или V със син химикал.
- Кога бюлетината се обявява за недействителна?
- Гласът е недействителен, когато бюлетината не е по съответния образец, както и ако има по-специални символи, отразени в нея, или не съдържа два броя печати. Също така въпросните обозначения с X или V са с по-различен цвят от синия, или не е отбелязан вотът на избирателя. Ако обозначението е излязло от квадратчето, също се смята, че бюлетината е недействителна. 
- Възможни ли са спорове дали вотът е действителен или не?
- Може, като тогава секционната избирателна комисия преценява и взема решение. 
- Колко ще са секциите, в които ще гласуват избирателите в Русенска област?
- Секциите са 325 на територията на областта, като с разкритите пет подвижни секции, те стават 330. 
- Къде ще има подвижни урни?
- Две от тях са на територията на община Русе, по една има в община Бяла, Иваново и Сливо поле.
- Колко са гласоподавателите в областта?
- По предварителните списъци гласоподавателите са 216 761, като за община Русе са 154 563. 
- На последните избори имаше секции, в които се гласуваше машинно, а практиката показа, че това е доста добър вариант. Ще има ли и сега секции, в които да се гласува машинно?
- Не, няма да има машинно гласуване.
- Колко са разкритите допълнителни секции?
- Те са шест. Допълнителни секции ще има в УМБАЛ, в следствения арест, в болница „Медика“, в Центъра за психично здраве, в КОЦ и в Дома за лица с физически увреждания на ул. „Бачо Киро“ 6. 
- Как могат да гласуват хората, ако личната им карта е изтекла?
- Ако личната карта е изтекла в деня на изборите, избирателят може да отиде до полицията и да си подаде заявление, което ще му бъде издадено по образец и въз основа на него да отиде в секцията, в която гласува. 
- Хора, които живеят в чужбина, но се водят в списъците тук, и решат да се върнат, за да упражнят правото си на глас, ще могат ли да го направят?
- Щом са в избирателните списъци, спокойно ще могат да гласуват. 
- А хората, които временно живеят в едно населено място, а постоянният им адрес е в друго населено място, ще могат ли отново да гласуват там, където се намират?
- Ако в определения срок, който беше до 11 март, гражданинът е подал заявление да гласува по настоящ адрес, няма проблем да гласува.
- Осигурена ли е копирната техника за секциите?
- Да, това е ангажимент на всяка общинска администрация. 
- До момента има ли нарушения на изборното законодателство, констатирани от РИК? Колко са жалбите и сигналите?
- До момента всичко минава нормално, законосъобразно. Обстановката на територията на област Русе е спокойна. Има постъпили три жалби, които не са оспорени, като две са оставени без уважение.
- А има ли сигнали за купуване на гласове?
- Към момента няма. 
- Ако в деня на изборите гражданите забележат нередности, къде могат да сигнализират?
- Гражданите могат да се обръщат към РИК, като подадат писмено жалба или сигнал, както и за консултации на нашите телефони. 
- Колко социологически агенции са се регистрирали за екзит пола?
- Шест - „Афис“, „Алфа Рисърч“, „Екзакта Рисърч Груп“, „Маркет Линкс“, „Солва Харис“ и „Галъп интернешънъл“. 
- Кога да очакваме първите резултати на местно ниво?
- Най-първите могат да се очакват към 23 часа.