Снегопочистването, автобусните спирки, разбитите тротоари, отлепените плочки на площад „Свобода“, лошият градски транспорт, Спортната зала, недостъпната среда за хората с увреждания - това бяха част от горещите теми, които във вторник вечерта разпалиха страстите по време на общественото обсъждане на отчета на кмета Пламен Стоилов за изпълнението на бюджет 2013. Втората точка - за поемането от Общината на дългосрочен дълг, за да осигури плащанията по 3 европейски проекта през тази година, мина много по-спокойно, тъй като най-активните граждани напуснаха залата преди дебатите по темата за кредитите.
В полупразната Пленарна зала
присъстваха предимно представители на администрацията и общински съветници, а гражданите бяха представени от членове на сдружението „Обществен съвет“ и неколцина активни русенци, които винаги са на линия за публични дебати.
Коментари по самия отчет почти липсваха, но пък за сметка на това русенци използваха микрофона, за да споделят проблемите, които най-много ги мъчат. Дори и такива, които са резултат от държавни, а не от местни политики.
Възрастен мъж от Мартен изплака, че 25 години Русе върви надолу, а хората са притиснати от ниски доходи и безработица, от икономическа разруха. В Мартен са продадени сума парцели, а улиците са разбити и за ремонта им пари няма, заяви човекът. Стопани трябват на Русе, а не отчети, обобщи в крайна сметка той.
Автобусните спирки, които бяха дадени на концесия,
станаха другата ябълка на раздора
Гражданите атакуваха кмета за това, че при дъжд спирките текат, че не са нито функционални, нито красиви. В допълнение представители на Обществения съвет атакуваха кмета, защото все още на спирките няма разписание на градския транспорт. Такива ще има и те са задължение на концесионерите, обясни Стоилов.
Член на съвета се възмути, че Общината, вместо да купи елха за 20 хил. лева, иска да събори къщата на „Доростол“, а не да вложи пари в ремонта й или в достъпна среда за инвалиди. Любен Петков от Обществения съвет разкритикува местната управа и за снегопочистването. Тук вече диалогът излезе от рамките на добрия тон и се превърна в
яростна словесна престрелка
между гражданите и местната управа.
Обясненията на кмета Пламен Стоилов, че елхата не се харесва само на малцина, че Общината е обърната с лице към проблемите на хората с увреждания, беше посрещнато с остри реплики. А думите му, че снегопочистването е вървяло по график и приоритетно са чистени улиците, по които се движи общественият транспорт, както и обвиненията му към присъстващите, че критикуват, но без факти, че вместо да правят снежни човеци на площада, по-добре би било да организират хората и да почистят около домовете си, буквално взриви обстановката. Ако бяхме започнали да изнасяме снега, това щеше да ни струва около 150 хил. лева, но тогава пък щяхте да ни атакувате, че харчим нецелесъобразно обществени средства, опита да защити позицията си Пламен Стоилов. Той призова аудиторията за конструктивен диалог и се възмути, че критиците не виждат добрите неща, които се случват в Русе. При трудните зимни условия градът беше проходим, да, можехме да изчистим перфектно, но тогава би трябвало да разполагаме с 3 пъти повече техника и много повече средства, а Русе не е София, продължи с обясненията кметът.
Заваляха реплики и
дебатът заприлича на махленски спор
в който никой никого не слушаше. 
В това време се намеси представител на хората с увреждания в защита на администрацията. Как искате да се изчистят улиците, когато от двете страни е пълно с паркирали коли, репликира той. И сподели, че досега на всеки негов сигнал Общината е реагирала адекватно. В горещата обстановка думата взе и общинската съветничка от ГЕРБ Наталия Кръстева, за да защити кмета и специално да го поздрави за доброто управление на бюджета. Намесата й не беше посрещната с добро око от гражданите.
Когато обсъждането изглеждаше излязло извън контрол, общинският съветник Пламен Рашев взе думата, за да постави въпроса за субсидирането на 10, 16 и 33 линии на градския транспорт, тема, която той засегна и на сесията за бюджет 2014. Според него Общината трябва да субсидира гражданите, а не превозвачите.
Ние сме рекетирани от превозвачите
когато те обявят, че ще вдигнат билетчето на 2 лева, нямаме избор, защото не можем да оставим хората без градски транспорт, каза в отговор Пламен Стоилов, припомняйки, че тази схема на субсидиране е наследена от предишната администрация. На това, както и на целия хаос в превозите, щял да се сложи край, когато догодина приключи проектът за интегрирания градски транспорт и се обяви концесия за обслужване на линиите.
На финала кметът Пламен Стоилов беше „захапан“ и от друг негов отдавнашен опонент - лидера на Българската левица Мариян Димитров. Той почна от там, че не е виждал кмета да пътува в градския транспорт и затова е нормално да не знае, че спирките текат при дъжд. А след това продължи с покупката на гаражите до Спортната зала. Той обвини Общината, че срещу 9-те милиона държавни пари взема недовършен обект, в който трябва да налее още толкова пари, за да стане той използваем.
Това е
единственият вариант залата да бъде завършена
имаме договор, според който, когато тя стане готова, ще притежаваме 49% от нея и ще печелим, отговори кметът. Той изтъкна, че когато 1300 кв.м от разрушения колодрум влязоха в отстъпeното право на строеж по времето, когато БСП управляваше общината, тази територия практически е била отписана. Сега общината вместо колодрума взема подземни паркинги на 3 етажа, а вие никога не сте слизал долу, за да видите за какво става дума, контрира Пламен Стоилов. Не пропусна да отвърне и на репликата за неговото пътуване в градския транспорт. Той обяви, че
няма намерение да се прави на Тодор Живков
и да спекулира с популизъм.
Многократно кметът коментира след всяко остро изказване, че администрацията е отворена към критиките на хората и винаги реагира, но когато сигналите са конкретни и конструктивни. Знаем, че има много проблеми в Русе, точно затова програмата на кмета се казва „Да възродим Русе“, каза той и призова русенци да не бъдат черногледи, а да виждат и свършеното до момента.