Трафикант на хора получи условно наказание от 11 месеца затвор с изпитателен срок от три години за опит да преведе през ГККП „Дунав мост“ бежанка от Сирия. Янко Я., който е от Добрич, признал вината си пред Русенския районен съд и подписал споразумение с прокуратурата, според което е осъден да плати и глоба от 5000 лева в полза на държавата.
Янко бил спрян за рутинна проверка от граничните полицаи на път за Румъния през октомври миналата година. Българинът возел в аудито си жена от сирийски произход, която нямала разрешение да напуска страната ни.
Заради продължилите военни действия в родината й сирийката решила да избяга при роднини в Германия. След като влязла нелегално в България, била настанена в бежанския център в Харманли и й била издадена карта на кандидат-бежанец. Брат й, който живеел в Германия, обещал да й помогне да отиде при него. 
Неизвестен мъж се свързал с бежанката и я превозил от Харманли до Русе, като я оставил малко преди границата. Същият мъж се свързал с Янко и го попитал дали срещу заплащане ще преведе жената през границата с Румъния. Тъй като Янко бил безработен и се нуждаел от пари, се съгласил. Получил снимка на сирийката и забелязал, че тя много прилича на негова позната. Затова помолил познатата си да му даде нейната лична карта и обещал да й я върне. Така на 14 октомври Янко взел сирийката и се насочил към българо-румънската граница.
При проверката показал неговата лична карта и тази на неговата позната. Унифрмените се усъмнили в самоличността на жената в автомобила му и при извършената проверка установили, че тя не е дамата от документа за самоличност.