Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува „натиска“, който е оказван на 700 000 турци в България, на фона на нарастващо напрежение между Анкара и София в навечерието на предсрочните парламентарни избори в страната.

„Някой от натиска там, който ние виждаме и чуваме, сериозно ни натъжава. От една страна говорите за демокрация, но от друга оказвате сериозен натиск на турците. Това няма да проработи“, заяви Ердоган по време на реч в Анкара, без да уточнява какво има предвид.

По-рано българската страна изрази недоволство от това, че Турция открито подкрепя партия на етническите турци, която ще участва за първи път на предстоящия вот.

„Надявам се, че българските избори ще преминат мирно и резултатите ще станат ясни по честен и прозрачен начин“, каза президентът, допълвайки, че Турция не гледа към ничия територия и ничий суверенитет.

Миналата седмица българският президент Румен Радев обвини Анкара в намеса във вътрешната политика на страната, допълвайки, че София няма да приеме подобни действия.