Нова инструкция за взаимодействие между Националната служба за охрана и Министерството на вътрешните работи е представена за обществено обсъждане от служебния кабинет, предаде репортер на БГНЕС. Приемането на подробната инструкция следва разпоредбите на приетия от предишния парламент Закон за НСО.

Един от новите моменти в инструкцията е уреждането на правомощията, с които офицерите и сержантите на НСО получиха право да извършват задържане на лица. След като гардовете на НСО задържат определено лице, дежурният център на НСО уведомява оперативната дежурна част на МВР, а предаването на полицейските органи ще става след съставянето на протокол по образец и документ за извършен медицински преглед на арестувания.

Участието на служители от Специализирания отряд за борба с тероризма, за изпълнение на съвместни действия между МВР и НСО, става след писмено искане на началника на НСО или от оправомощен от него служител и разпореждане на главния секретар на МВР, става ясно още от проекта на Инструкция.

Взаимодействието между НСО и МВР се осъществява под общото ръководство на началника на НСО и министъра на вътрешните работи, а оперативното взаимодействие на национално ниво се ръководи от главния секретар на МВР и началника на НСО или от оправомощени от тях длъжностни лица.