Най-малко една жена е загинала, а няколко други души са ранени по време на нападение в Лондон, при което автомобил се вряза в тълпа на Уестминстърския мост, след което нападател намушка полицай пред британския парламент. Според лекари състоянието на някои от пострадалите е тежко.

„Една жена е загинала, а редица други са ранени – включително и някои с „катастрофални“ поражения, по време на инцидента на Уестминстърския мост“, заяви доктор от болницата „Св. Томас“, цитиран от в. „Гардиън“.

В същото време телевизия „Скай“ съобщава, че броят на жертвите се е увеличил до двама души.

По-рано днес полицейски служител беше наръган от неизвестен нападател край британския парламент, след като автомобил се е врязал в тълпа на Уестминстърския мост. По време на нападението са били чути изстрели.

Полицията съобщи, че разглежда инцидента като терористичен.

Автомобил се е врязал в тълпа на Уестминстърския мост, преди да се забие в оградата на Уестминстърския дворец. Според свидетели от колата е излязъл най-малко един мъж на средна възраст, който е нападнал намиращ се наблизо полицай. Нападателят е бил прострелян, а служителят на реда е бил видян да се движи, лежейки на земята.

По време на инцидента Сградата на долната Камара на представителите е била блокирана, а депутатите са били помолени да изчакат вътре в сградата. Според председателя на Камарата Дейвид Лидингтън предполагаем нападател е бил застрелян от полицията.

От „Даунинг стрийт“ съобщиха, че премиерът Тереза Мей, която по времето на инцидента се е намирала в сградата на Камарата на общините, не е пострадала. Малко след инцидента тя е напуснала мястото.

В същото време екип от сапьори проучва съмнителен автомобил, паркиран край сградата на парламента, което е спряло планираната му евакуация.

Инцидентът идва само ден, след като Белгия отбеляза една година от кървавите терористични нападения в столицата Брюксел, при които загинаха 32 души. За двата инцидента на летището в Брюксел и на метростанция в близост до т. нар. европейски квартал в белгийската столица отговорност пое терористичната организация „Ислямска държава“.

Лондон е поредната европейска столица, която стана жертва на джихадистки нападения. В края на 2015 г. нападатели отнеха живота на над 130 души в Париж. Нападения имаше и в Ница, където нападател с товарен камион се вряза в тълпа и погуби 84 души.

В края на миналата година атентат имаше и в Берлин, където отново с товарен камион нападател се вряза в коледен базар и уби 12 души.