Обявени са процедури за драгиране на всички критични за корабоплаването участъци на Дунав, поръчката е на стойност 7 милиона лева, съобщи служебният министър на транспорта Христо Алексиев, който вчера участва в церемонията за кръщаване на новия хидрографски кораб на АППД. 
Модерният катамаран, чието изграждане бе финансирано с 6 146 508 лева от Европейския съюз, официално получи името „Дунав 1“. Кръстница стана европейският координатор за коридор „Рейнско-Дунавски“ Карла Пайс, която счупи традиционната бутилка шампанско в носа на кораба. В церемонията, неслучайно съвпаднала със Световния ден на водата 22 март, участваха още Дезире Оен от главна дирекция „Мобилност и транспорт“ към Европейската комисия, кметът Пламен Стоилов, областният управител Стефко Бурджиев, изпълнителният директор на агенцията Павлин Цонев, гости от Австрия и Румъния и представители на държавни институции и частния сектор.
Това е първият по рода си специализиран кораб, който ще плава под български флаг. Надявам се, че тази нова придобивка ще гарантира още по-добро поддържане на речния път. В ход е и процедурата за закупуване на нов маркиращ кораб за нуждите на АППД, каза Христо Алексиев, който поздрави Карла Пайс и посочи, че по Оперативна програма „Транспорт 2007-2013“ във водния речен транспорт са инвестирани 40 млн.лева. 
Когато се сетя за Русе си представям град с елегантни сгради в стил необарок и неорококо, с прекрасни традиции и много приветливи хора. Римляните са дали на Русе името Сегсагинта Приста, което означава Градът на 60-те кораба, занапред той ще бъде Градът на 61 кораба“. „Дунав 1“ ще служи за измерване нивото на реката по цялото българо-румънско поречие на Дунав и затова купуването му бе безрезервно подкрепено от европейската транспортна политика, каза Карла Пайс и пожела на капитан Кънчев и петчленния му екипаж дълго и ползотворно пътуване.
Това, което постигнахме, щеше да е много трудно без европейското финансиране и помощта от Министерството на транспорта, посочи Павлин Цонев и обясни, че основната задача на АППД е с помощта на катамарана да направи корабоплавателния път с дължина 471 км по-достъпен както за бизнеса, така и за туризма.
Днес именувахме новия си кораб „Дунав 1“, но през 2018 година отново ще ви събера тук, за да кръстим другия ни нов кораб „Дунав 2“, обеща Павлин Цонев. После по стар моряшки обичай сложи гърлото с тапата от бутилката шампанско в кутия заедно с кръщелното свидетелство и я предаде на Карла Пайс.
Отец Йордан от храм „Свети Георги“ извърши тържествен водосвет на катамарана, след което Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев и мажоретният състав „Екстрийм“ закриха тържеството.