Братовчедът на руския президент Владимир Путин - Игор Путин, е сред високопоставените фигури, замесени в пране на милиарди рубли, изнесени зад граница.

Това става ясно от разкритията на международната група от разследващи журналисти Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), огласено днес. В съвместното разследване с OCCRP са участвали журналисти британския вестник "The Guardian", руския "Новая газета", германския "Süddeutsche Zeitung" и над 60 представители на медии от 32 страни.

Групата е проследила 76 хиляди банкови транзакции.

Установено е, че най-малко 700 милиарда рубли (над 20 милиарда долара) са били изнесени от Русия и "изпрани" през Молдова и Латвия, като общата сума в аферата може да се окаже около 80 милиарда долара.

Разследвания на молдовските и латвийските власти показват, че операцията е ръководена от руснаци, свързани с Федералната служба за сигурност (ФСБ) правителството.

Милиардите са били изнесени от Русия в Молдова - формално в изпълнение на съдебни решения, като впоследствие са прехвърляни в Латвия, а оттам в други страни.

"The Guardian" посочва, че в схемата са били въвлечени и британски банки, пред които са преминали най-малко 700 милиона долара. Над половината от общата сума е преведена в HSBC.

Вестникът напомня, че вчера журналисти от "Ройтерс" и "Новая газета" заявиха, че разследването е било възпрепятствано от служители на руската ФСБ.

Дойче веле посочва, че схемата е работела чрез две фирми фантоми, регистрирани в Кипър и Великобритания, които са сключвали фиктивни договори за заем в размер на стотици милиони. Поръчители по тях са били руски фирми-еднодневки и граждани на Молдова. При настъпване на времето за плащане "длъжникът" е обявявал, че не може да плати. Тъй като молдовски граждани са били вписани като поръчители, една от фирмите се е обръщала към съда в Молдова, който е постановявал "дългът" да бъде изплатен. Средствата за погасяването му, са се намирали в сметките на руските фирми-поръчители, които са ги изплащали и така парите са били конвертирани в чужда валута и са се озовавали в сметките на фиктивната компания-ищец.

Посочва се, че преминалите през "Руската пералня" пари са били препратени към 5140 компании в 96 страни.

Разследването показва, че 954.5 милиона долара са се препратени в Дания, 929.5 милиона долара в Хонгконг, 916.5 милиона в Китай, 871 милиона в Кипър, 730 милиона са върнати в Русия.

През британски банки са преминали 738.1 милиона долара, над 600 милиона - през швейцарски, 66.5 милиона - през германски, 63 милиона през - американски.

Значителна част от парите е "изтичала" по схемата през Руската земеделска банка (9.8 млрд долара), банка "Балтика" (3.5 милиарда долара), банка "Европейски експрес" (1.2 милиарда долара), банка "Западна" (0-9 милиарда долара), МАСТ-банк (0.8 милиарда долара). Идентифицирани са около 20 руски банки, участвали в схемата.

Две от банките: Руската земеделска банка и "Западна" са свързани с едно и също лице като съсобственик - Александър Григориев, като в управителния съвет на първата е бил братовчедът на руския президент Игор Путин
След като напусна банката, той публикува писмо за необходимостта от "радикално оздравяване на руската банкова система".
Междувременно той самият е бил и част от ръководството на руската "Мастер-банк", чийто лиценз беше отнет заради пране на пари.

"The Guardian" отбелязва, че бенефециенти на престъпната схема, която стана известна като Руската пералня или Глобалната пералня, са лица, "неопровержимо свързани с руския елит".