Едни от най-очакваните музиканти на тазгодишното издание на „Мартенски музикални дни“ - Чикаго Джаз Филхармоник, вече пристигнаха в Русе. Ние сме „сърцевината“ на нашия оркестър, който се състои от около 60 класически музиканти и от нас, каза вчера Орбърт Дейвис, който е диригент и солист на тромпет. 
Това е най-дълго уговаряното участие - преговорите продължиха година и половина, и концертът, билетите за който се разпродадоха първи, каза директорът на фестивала Ива Чавдарова. Гастролът на седмината солисти на чикагския оркестър е и първото им тяхно гостуване в Източна Европа. Те ще излязат на сцената в четвъртък - Орбърт Дейвис, Стийв Ейсен /саксофон и флейта/, Ърни Адамс /перкусии/, Леандро Лопез Варади /пиано/, Джон Моулдър /китара/, Стюарт Милър /бас/ и младата цигуларка от Плевен Зара Захариева. Заедно с тях на сцената ще излязат българските джазмени Любомир Денев /пиано/ и Теодосий Спасов /кавал/, а също и Биг Бенд Русе и Русенска филхармония. 
Очакваме вашите музиканти да просвирят чикагски джаз, а ние да вземем нещо от тях, каза Орбърт Дейвис. Гостите от Америка ще направят и два образователни концерта пред русенски деца. За нас работата с младите е изключително важна, казаха Дейвис и Адамс. Така нашите ученици и слушатели откриват музиката - чудесна възможност за това им дава именно „Третият поток“, който ние изпълняваме - той е между джаза и класиката, допълни Орбърт Дейвис. Ние събираме класическа и джазова музика, като наслагваме култура, история, интерпретация и лично отношение - тогава всяка творба става различна, създава се нов език и нов жанр, каза тромпетистът. И обобщи с широка усмивка: „Ние не сме хора, които просто забавляват - ние сме хора, които създават саундтрака на живота“.