Емблематична литературна среща ознаменува петата годишнина от отварянето на книжарница „Хермес“ в Русе. На рождения ден, който бе отбелязан в книжарницата с балони, бонбони и атрактивни отстъпки в цените, бе представена интересната и ценна литературна анкета с белетриста и изследователя проф.Анчо Калоянов, направена от проф.Иван Станков - и двамата дълбоко свързани с Русе. Книгата бе издадена от издателска къща „Хермес“, а наред с нея бе представено и четвъртото издание на книгата на Калоянов „Димитър Злочести и Войводата Патрев“, която се радва на огромен читателски интерес.
По-рано през деня двамата професори и стопанинът на ИК „Хермес“ Стойо Вартоломеев гостуваха в Математическата гимназия „Баба Тонка“. Заедно с директора Митко Кунчев те си припомниха колко впечатляващи имена от съвременната българска литература са се дипломирали в тази русенска гимназия. Сред тях са поетите Иван Цанев, Владимир Попов, Стефан Цанев, Веселин Тачев. 
След това гостите бяха представени на ученици от различни класове, които проявяват интерес към писането и литературата. Творческата среща започна със стихотворението „Шахмат“ на десетокласничката Виктория Пенчева, а след това премина в разговор за книгите, за писането и за издаването.