Русенски пчелари ще пътуват утре за столицата, за да се включат в националния протест на бранша срещу забавените с месеци плащания, научи „Утро“ от председателя на областния съюз „Русчуклия“ Милен Петров. 
„Става въпрос за парите по две мерки, които обикновено получаваме през декември. Вече сме края на март, има обявен график за плащане, но той не се спазва“, обясни Петров. Става въпрос за суми от порядъка на 1800-3500 евро, които за големите фермери са нищожни, но за дребните производители са жизненоважни за оцеляването им.
По данни на областния браншови съюз в областта с пчеларство се занимават към 1200 човека, а броят на пчелните семейства е около 55 хиляди.
Милен Петров бе един от участниците във вчерашния семинар, организиран от териториалното поделение на Национална служба „Съвети в земеделието“. Над 100 пчелари от областта бяха дошли да чуят лекцията на проф.Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив за опасностите и вредителите в българското пчеларство, както и селекция на майкопроизводството. Експертите от Териториален областен офис на НССЗ разясниха възможностите за подпомагане по мерките от ПРСР 2014-2020 на земеделски стопани отглеждащи пчелни семейства.
Според проф.Пламен Петров има реална опасност Министерството на земеделието и храните частично да отмени забраната за използване на неоникотиноиди в селското стопанство. Пчеларите твърдят, че тези пестициди нанасят поражения върху пчелите като ги дезориентират, така че да не могат да се върнат в кошерите си. Неоникотиноиди са по принцип забранени вече в целия Европейски съюз, но е допустимо всяка страна да отмени временно ограничението с т.нар. дерогация. За което за поредна година настояват организациите на зърнопроизводители.
Няма друго решение на този проблем освен забраната за използване на тези пестициди, обясни проф. Петров. Според него изграждането на система за електронно известяване на фермерите за пръскания, която се разработва от земеделското министерство е изначално обречена на неуспех и тя ще бъде неработеща. Пръсканията са огромен брой в цялата страна, кой ще въвежда тази информация всеки ден и кой ще я разпраща до фермерите? Това няма как да стане, заяви той.