Преди проблемното кръстовище „Джъмбо“ трябва да се постави табела, която да указва със стрелки, че движението в посока Разград-Варна е направо, към Средна кула е надясно, а към Червена вода-Кубрат - наляво. Това няма да предотврати напълно неспиращите катастрофи на кръстовището, но поне ще ги намали, заяви пред „Утро“ адвокат Ангелин Колев, който е бивш началник на КАТ и един от най-добрите експерти в региона по пътна безопасност и организация на движението.
По данни на КАТ за миналата година на това кръстовище са станали 17 инцидента, а от януари насам сблъсъците са 3. За радост жертви няма, но ранените не са малко.
Много чуждестранни автотуристи и автомобилисти от вътрешността на страната се движат в дясната лента и когато видят табелата, че тя отвежда в Средна кула, в последния момент минават в средната лента. Ако в това време откъм „Джъмбо“ излиза автомобил към Русе или към Червена вода, шофьорът би могъл да потегли с убеждението, че колегата му ще завие надясно и конфликтна ситуация не би възникнала. А ударът всъщност става неизбежен, посочи Ангелин Колев.
Точно по този начин е станала катастрофа с негова клиентка, която по щастлива случайност се е отървала само с огънати ламарини. Същата е и причината за последното засега произшествие в проблемната точка - сблъсък между тежкотоварен камион от Добрич и „Форд Фокус“, при който сериозно пострадаха семейство пенсионери, на за щастие оцеляха. 
В момента на 100 метра преди кръстовището има табела, на която са изписани Разград и Варна, но под тях няма стрелки. На още 50 метра напред пък има друга табела, на която има само стрелки за направо, надясно и наляво, но не е указано накъде водят те.
Общинският съвет в Русе, както и местната комисия по безопасност на движението излязоха преди време с предложение проблемното кръстовище да бъде заменено от кръгово движение и така да се реши въпросът с честите катастрофи. Това обаче трябва да се направи от Пътната агенция, която не е дала знак, че има намерение да се заеме с подобна задача.
За по-доброто регулиране на трафика в района адвокат Колев вече два пъти е правил писмени предложения в комисията за безопасност на движението за поставянето на описаната по-горе указателна табела, но резултатът и от това е нулев. А става въпрос само за 400 лева, благодарение на които катастрофите реално ще намалеят, казва юристът.