„Стремежът към безопасност, процъфтяване и мир обединява“ Съединените щати и Германия, заяви американският президент Днолад Тръмп на съвместната пресконференция в Белия дом с германската канцлерка Ангела Меркел.

Той подчерта също, двете страни споделят общи ценности.

„Искам да благодаря на канцлера за нейната роля към НАТО и положените от алианса усилия в Афганистан. Още веднаж потвърдих пред канцлера Меркел своята решителна подкрепа за НАТО, а също необходимостта съюзниците от алианса да плащат своя справедлив дял (за отбрана)", отбеляза Тръмп.

Този справедлив дял според Тръмп е 2 процента за отбрана от БВП на страните в НАТО. Меркел заяви, че страната й ще се стреми да покрие това изискване.

Президентът се обяви и за мирно разрешаване на украинския конфликт, като заяви, че високо цени лидерството на Германия и Франция в регулирането на конфликта.

На свой ред Ангела Меркел подчерта, че отношенията с Русия трябва да се подобряват успоредно с регулирането на положението в Украйна.

По-рано американски представители заяви на специален брифинг по повод визитата на Меркел, че "Германия като една от най-големите икономики на НАТО трябва да дава пример" на другите членове на алианса за увеличаване на военните разходи.

По-рано днес Тръмп наруши традицията и посрещна Ангела Меркел на входа на Белия дом, след което я съпроводи до Овалния кабинет.

Досега висшите държавници от чужбина са били посрещани пред входа от високопоставени представители на американската администрация

По-късно Тръмп се похвали пред репортери, че вече е успял да обсъди много въпроси с германската канцлерка Ангела Меркел.

Той информира за това журналистите след встъпителната част от преговорите. „Успяхме вече да обсъдим много неща“, отговори президентът на въпрос дали са били засегнати теми, свързани с НАТО.

Впоследствие Тръмп взе участие в преговори на представители на едрия бизнес на САЩ и Германия, посветени на професионалното техническо обучение. След пресконференцията двамата да продължат преговорите, след които ще последва работен обяд. Очаква се те да продължат обсъждането на търговско-икономическите връзки между двете страни.

Срещата трябваше да е във вторник, но беше отложена по взаимно съгласие заради снежната буря, обхванала източните райони на САЩ.