Обвинените в грабеж и убийство на таксиметровия шофьор Валери Спиридонов Деян Ц. и Николай В. - и двамата на 17 години - бяха доведени вчера в Окръжния съд с белезници. Мерките им за неотклонение бяха гледани в присъствието на родителите им, защото не са навършили пълнолетие.
Бащата на Деян пристигна с един час закъснение за съдебното заседание, тъй като бил на работа. Майката отскоро е на работа в чужбина. 
Не знам какво прави през деня синът ми, аз ходя на работа. Никой не се занимава с него, считам, че средата в която се движи е от негови връстници, каза пред съда баща му, който не погледна нито веднъж сина си.
Деян е на индивидуално обучение в СУ „Възраждане“ заради честите му отсъствия и не ходи на училище, само се явявал на изпити. Той е известен на полицията с кражба на хранителни продукти от супермаркет, както и с други престъпления, заради което с него работели специалисти от Детската педагогическа стая.
Убийството на Валери Спиридонов е хладнокръвно планирано от двете момчета и е извършено с нечовешка жестокост. Целта е била да се ограби оборотът на шофьора и да се открадне колата. В крайна сметка се оказа, че 60-годишният мъж е бил погубен заради намиращите се в портмонето му 60 лева.   
Преди зверството двамата съучастници са се дрогирали от амфетамини, таблетки екстази и марихуана, като полели всичко това с уиски, ром и бира. Това се случило на квартална детска площадка в района на кръстовището „Олимп“. Те са планирали да убият човек, защото и двамата са били с ножове, имали са и тиксо, с което да вържат жертвата, в случай че започне да се съпротивлява. Когато са избирали мишената се спрели на скоро отпразнувалия 60-годишния си юбилей Валери заради бялата му коса - решили, че по-лесно ще се справят с него.
По-късно ножът, с който е екзекутиран шофьорът от „Точните таксита“ и портмонето му били открити близо до стадиона в Николово заедно с окървавените якета на двамата клиенти, които седнали в колата му с пъклен план в главите. 
Пред съда Деян помоли за по-лека мярка.
Бях под влияние на много наркотици и алкохол, беше единственото му обяснение.
Засега той ще остане в ареста, но определението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Велико Търново.
В истинска драма се превърна срещата на сочения за пряк извършител на убийството Николай с майка му в съдебната зала. Съсипаната жена плачеше, а като я видя, Николай също се разрида с глас. Съвсем инстинктивно той стана, майка му тръгна към него и съдебната охрана позволи за миг синът да прегърне с белезници на ръце майка си.
Прокуратурата поиска оставането му в ареста със същите обвинения. Нещо повече - ножът, с който е убит Валери, е на Николай. Майка му не знаела, че синът й се дрогира. Докато слушаше искането на обвинението за оставането му в ареста, Николай с жестове показваше недоумението си, че е убил човек, за да го ограби.
Двамата му защитници, сред които вчера се нареди маститият адвокат Марин Марковски и твърдо предупреди медиите, че ще имат проблеми, ако снимат клиента му, се опитаха яростно да оспорят исканата мярка за неотклонение. Адвокатите опитаха да убедят съда, че той не бил съзнавал какво върши, тъй като е бил под въздействието на много наркотици. Освен това черният му дроб бил увреден още в ранна детска възраст, не можел да преработва дрогата и алкохола и тази комбинация го била направила невменяем.
Пред разледващите стигналият до гимназията по транспорт след смяна на няколко училища обвиняем заявил, че няма спомен да е извършил убийство. След последното взето хапче имал сърцебиене и бил замаян. С тези мотиви защитата пледира пред съда да бъде назначена съдебно психиатрична експертиза, която да даде отговор на два въпроса дали Николай е бил адекватен и дали е съзнавал действията си. Другата задача на поисканата експертиза трябвало да установи дали здравословното му състояние позволява да участва в наказателен процес.
Съдът отказа това искане с мотива, че такава експертиза ще бъде направена на по-късен етап от разследването, което все още не е приключило.
Да, той е взел наркотици, но не е бил неадекватен до невменяемост, щом с Деян са могли да организират убийството и да избират жертвата си, посочи съдът. 
Това накара адвокатите на Николай Марин Марковски и Венцислав Великов светкавично да поискат отвод на съдебния състав, като го обвиниха в предубеденост, но усилията им не дадоха резултат.
Моля ви да ме освободите! Искам при майка си! - каза през сълзи Николай.
Дали съдът ще пусне Николай при майка му, ще стане ясно днес. 
Междувременно вчера сред таксиметровите шофьори зрееше намерение да оганизират масов протест, ако убийците на колегата им излязат на свобода. Носеха се и закани, ако това се случи, улицата да въздаде правосъдие.