Тайни помпи за надуване на сметките и маскиране на колите като част от парка на големите превозвачески фирми в града помагат на част от шофьорите на таксита да бъркат дълбоко в джоба на клиентите.
Около 30 автомобила в града имитират петте компании с ефирни заявки, като изписват по вратите си леко променени номера със същите като шрифт, цвят и големина цифри. Така 8108 става 8018, 8111 се изписва като 1811 и т.н. Оптичната илюзия е съвършена, почти не се улавя от окото, особено вечер, но се усеща по сметката, защото имитаторите карат на доста по-скъпи тарифи.
Според контролиращи бранша експерти в Русе се движат около 30 подобни таксиметрови коли и спират до ДКЦ 1, до Кооперативния пазар, до Печатни платки, на ул.“П.Д.Петков“ и в района на „Мол Русе“, но тази хитрина не попада сред преследваните от закона, затова държавата не ги санкционира.
Сигнал за чакащо на ул.“П.Д.Петков“ такси с номера 8018 на вратите и предния капак бе подаден вчера в „Утро“. Освен по подредбата на цифрите автомобилът се отличава и с цените на превоза на задължителните картончета на стъклата. Няма дневна и нощна тарифа, вози се твърдо на 99 стотинки, а престоят се плаща близо 2.5 пъти по-скъпо - по 49 стотинки на минута. Така само престоят на два червени светофара при пътуване товари сметката с около 1 лев.
След редакционна проверка със съдействието на общинския отдел „Транспорт“ и ДАИ шофьорът свали подвеждащите номера от колата.
„Не искам да плащам на ефирните таксиметрови фирми и затова работя сам. Ако на колата няма никакво обозначение, никой няма да седне в нея, но махам номерата, за да нямам проблеми“, каза шофьорът.
По-невидими, но по-коварни са ужилванията с т.нар. помпи, които незабелязано качват сметката. Това е обяснението защо с различни автомобили превозът на едно и също разстояние е с различна цена. Не се е сбъднал старият панаирджийски трик една змия от главата до опашката да е дълга 8 метра, а от опашката до главата 9, просто някои шофьори карат с тайни бутони апаратът да върти по-бързо. Според хора от бранша с помпи работят поне в 1/3 от колите, но никой не казва нищо конкретно, защото не иска да бъде пребит от неизвестни в тъмното или колата му да изгори, докато почива.