На десетото си издание Националният фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика ще се сдобие с име. Това съобщи Юлия Енчева, директор на Общинския детски център за култура и изкуство, който е основният организатор на фолклорната надпревара, събираща всяка година талантливи деца от цялата страна. 
Кръстник на конкурса ще стане почетният гост на тазгодишното издание, квартет „Славей“, обясни Енчева. Засега името все още се пази в тайна, то ще бъде обявено по време на официалното откриване на конкурса в 13 ч в петък в залата на Канев център. Преди това Русенският владика Наум и свещеници ще благословят националната детска среща на млади фолклорни таланти. Народните певици от емблематичния български квартет са приятели и почитатели на конкурса и сами са пожелали да станат негови кръстници, казаха от Детския център. Един от вариантите за името на детския фолклорен форум е то да съчетава голямата европейска река, красивите дарби на участниците и благопожеланията на кръстниците - „Дунавски славеи“. 
След тържествената церемония започва представянето на участниците, които тази година наброяват 280 деца и младежи от 20 български града. Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата, а от тази година и в Националната програма на мерките за закрила на децата с изявени дарби. Това дава възможност на класиралите се на първите три места в трета възрастова група да получат годишна стипендия от 135 лева месечно или еднократно до 195 лева. Председател на журито е акад.Милчо Василев, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Гала концертът и награждаването ще започне в 18 ч в събота, входът е свободен.