24-годишният русенец Диян К. по прякор Паяка застана вчера пред Русенския окръжен съд по обвинение за притежание и разпространение на наркотици на обща стойност 1495 лева. Дрогата - марихуана, таблетки екстази и метамфетамини, е била иззета от дома на наркодилъра на 17 юни миналата година.
Диян бе доведен с белезници пред съда. Тримата му защитници поискаха да не се дава ход на процеса заради нарушения в досъдебното производство, които накърнили правата на подсъдимия и настояха делото да бъде върнато на прокуратурата. Съдът обаче счете, че посочените нарушения са отстраними в хода на съдебното заседание.
Делото тръгна с разпит на някои от явилите се свидетели и всички те се отрекоха от показанията си по време на досъдебното производство. Други двама, за които защитата реши, че са важни и трябва да бъдат разпитани, не дойдоха в съдебната зала, въпреки че са получили призовки.
По думите на 17-годишната Симона И. с Диян се познавали от близо 6 години. Запознали се, докато тренирали заедно академично гребане. Не знам да е продавал наркотици, каза тя пред съда. Знаела, че му викали „Здравия“. 
След като съдът прочете показанията й пред разследващите дни след задържането на Диян, стана ясно, че редовно е купувала дрога от него и че от 12-годишна е започнала да употребява марихуана „от време на време“. Имала номера на телефона му и му пращала съобщение, когато искала да си купи дрога от него - „Здрасти, Паяк, хайде да се видим!“ Той идвал с БМВ-то си на уговореното място, тя му казвала какво иска и за колко пари и след около половин час дрогата била оставяна под определен камък. Девойката вземала искания наркотик и на негово място оставяла парите.
Не помня да съм казвала това! Ако искате, донесете ми библия да се закълна, каза Симона.
Чавдар В. и Диян били съученици в Спортното училище. Нямам връзка с него и не съм консумирал наркотици. Пушил съм преди марихуана, но твърди наркотици не съм вземал, каза пред съда Чавдар и заяви, че от съученика си не е купувал нищо. 
От края на лятото на 2015 година разбрах, че Диян се занимава с продажба на наркотици, признал Чавдар пред разследващите. Това става ясно от протокола за разпита му. Купувал съм си от него поне 20 пъти пико /амфетамини/ винаги един грам за 50 лева, защото ме ободрява. Той идваше при мен, аз му давах парите, а той найлоновото пликче. 
Това не е вярно, отрече твърденията си съученикът на Паяка.
22-годишната Виктория също категорично отрече показанията си пред съда вчера. Според тях, тя е била посредник между клиентите и Паяка, като е водила нейни познати да си купят наркотици от него.
Въпреки, че защитата поиска от съда мярката за неотклонение на Диян да бъде сменена с по-лека заради изтичане на 8-месечния й срок след задържането му, съдът реши да остави Паяка в ареста. 
За следващото заседание ще бъде разпитан съдебен експерт. Очаква се да бъдат принудително доведени в съдебната зала двама свидетели. Съдът вчера им наложи глоба от по 100 лева, тъй като без причина не дойдоха за делото.