Двама 17-годишни с поредица от криминални прояви са арестувани за зверското убийство на таксиметровия шофьор Валери в Николово във вторник призори. Скоро отпразнувалия 60-годишен юбилей мъж, наричан от колеги и приятели Джоко, бе намерен мъртъв в задънената уличка на николовския квартал „Христо Ботев“. 
Ученикът в професионалната гимназия по транспорт Николай В. и връстникът му Деян Ц. /не споменаваме пълните имена поради законодателна специфика/ от СУ „Възраждане“ са задържани на централна улица в Русе след близо 24 часа издирване. В 5 часа вчера белезниците щракнали на ръцете им, след което Деян е направил пълни самопризнания.
След проведените разпити двамата са посочили къде са скрили кървавите си якета и ножа, с който е извършено убийството и в късния следобед срещу тях е повдигнато обвинение за грабеж с убийство. 
Засега те са задържани в ареста за 72 часа, тепърва прокуратурата ще иска от съда двамата да останат за постоянно зад решетките, съобщи на пресконференция вчера окръжният прокурор Георги Георгиев.
Намерението на двамата тийнейджъри е било да задигнат парите, ценностите и автомобила от  таксиметров шофьор, обясни за „Утро“ запознат с разследването. 
Идеята дошла от Николай, 
който в понеделник през нощта изшмъркал 4 линии амфетамин, а след това изпил голямо количество ром, уиски и бира. Накрая изпушил една цигара марихуана и предложил на Деян и още едно момче да ограбят таксиметров шофьор и да изкарат още пари, като му вземат колата и я продадат. Като чул плана, третият младеж си тръгнал, но Деян останал до Николай. 
Около 3 часа призори във вторник двамата започнали да оглеждат такситата на пиацата срещу Товарна гара и се спрели на Валери, който изглеждал лесна мишена заради силно прошарената си коса. Деян, който имал роднини в Николово, казал на шофьора да ги закара точно до глухата уличка в квартал Гагаля, защото знаел, че е безлюдна. Валери избягвал да качва пияни и дрогирани, за да не се стига до инциденти, но този път изглежда фатално е сгрешил в преценката и се съгласил да изпълни поръчката. Тръгнал за адреса без да се обади в централата на „Точните таксита“, като изключил GPS-а в колата.
Щом стигнали до посоченото място, клиентите наредили на шофьора да им даде портфейла си. Той
отказал и бил наръган с нож 
от Николай. Веднага след това Валери излязъл от колата и опитал да избяга, но бил застигнат от екзекутора си, който продължил да нанася зверски удари с хладното оръжие. Един от тях попаднал в белия дроб и се оказал смъртоносен. След падането на прободения мъж на земята учениците задигнали портфейла с документи и 60 лева, извадили ключовете на колата от стартера и избягали. Минути по-късно Валери опитал да стигне до близката къща, но от кръвозагубата паднал пред нея и починал. По късно по тялото му са преброени над 10 прободни рани.
В това време Николай и Деян започнали да звънят на приятели да дойдат да ги вземат. Накрая един от потърсените се съгласил и ги прибрал в Русе. След излизането от Николово съучастниците скрили окървавените си якета, ножа и портфейла в крайпътни храсти и се прибрали по домовете си. След арестуването им в сряда двамата признали къде са скрити дрехите и ножа и те били открити от полицията.
Изключителна важна роля в разкриването на случая е изиграла журналистка от Нова телевизия, 
която с твърдата си и адекватна реакция е спестила на криминалистите много време и усилия.
Кървавото престъпление е извършено под въздействието на много дрога и алкохол, затова Николай е бил много неадекватен на разпита. На 3-годишна възраст той е бил опериран за херния, но получил стафилококова инфекция на черния дроб и далака. Оттогава черният му дроб не можел да преработва алкохол, а особено след коктейл с дрога младежът ставал неадекватен за дни. Точно поради това не е посещавал училище и е местен от едно учебно заведение в друго. Деян пък няколко години повтарял и затова още не можел да изкласи основно образование. 
И двамата имат богат криминален стаж
Деян е извършител на поредица от кражби от домове, а преди 3 години Николай ограбил малолетен младеж след нанасяне на побой.
Тепърва на Николай ще бъде направена експертиза за употреба на дрога, а след това ще бъде подложен и на психологически тест. Засега няма данни дали Деян е участвал пряко в убийството, но той е обвинен в съучастие, което подлежи на същото наказание. По закон за подобно убийство присъдата е доживотен затвор, но предвид факта, че обвиняемите са непълнолетни, ще получат най-много 10 години лишаване от свобода, смятат юристи.