След като минат парламентарните избори, ще бъде организирана среща с бъдещите русенски депутати, на която ще им бъдат представени проблемите на „Русенска Корабостроителница Запад“ и ще се търсят мерки и начини за тяхното решаване. А дотогава всички материали, свързани с дружеството, които са предоставени на областния управител Стефко Бурджиев, ще бъдат изпратени на омбудсмана Мая Манолова с цел да се търси извънсъдебно решаване на проблемите. Това стана ясно вчера след продължилото час и половина емоционално и доста напрегнато заседание на областния съвет за тристранно сътрудничество, в което участваха представители на синдикатите, шефът на закъсалото предприятие Митко Димитров, временният синдик Росен Милошев, адвокатът на „Русенска Корабостроителница“ в Ямбол, на която русенското дружество е отдадено под наем, Георги Георгиев и работници. 
С взаимни нападки, обвинения в лъжи, търсене на отговори и молби за спазване на добрия тон
протече срещата, като в крайна сметка областният съвет за тристранно сътрудничество препоръча на кредиторите на Корабната, на основата на поставените от синдикатите проблеми и разискванията по време на срещата, да обсъдят и да набележат мерки, които да бъдат докладвани на бъдеща среща. Членовете на заседанието напълно подкрепиха служителите и работниците в усилията им за запазване на предприятието. 
Срещата започна с търсенето на отговори какво е реалното финансово състояние на „Русенска корабостроителница Запад“, както и изясняване на собствеността, които постави представителят на КНСБ в Корабната Христо Йорданов. Той бе категоричен, че трябва да се потърси отговорност на хората, които унищожават материалните активи, и да се назначи постоянен синдик, който да изготви оздравителна програма, с която да се запази основният производствен процес. Освен това трябва да се изплатят дължимите суми на работниците и служителите и да се преразгледат договорите за продажбата на движимото имущество. Йорданов подчерта, че предприятието е доказало през годините, че е едно от значимите не само за Русе, но и за цяла България, а в момента бездейства. 
Областният управител Бурджиев коментира, че като гражданин и представител на изпълнителната власт се учудва и че е твърде парадоксално „Русенска Корабостроителница Запад“ да стои затворена при положение, че пазарът за този труд е отворен и че клиентите настояват за ремонт на плавателни съдове. Той припомни, че
преди години е имало 1000 работници и предприятието е изхранвало 4-5 хил. души, а сега персоналът е 102 души 
Всички сме добронамерени към Корабната и към хората, които работят там, а в същото време те са навън, не работят и не са им изплащани заплати. Това, което в момента става в предприятието, не е съвсем добронамерено, отбеляза синдикалистът Тодор Тодоров. Той определи регистрирането на друго дружество в Ямбол като подигравка и припомни, че техният представител е изхвърлен от предприятието, за да не вижда какво се случва. По думите му в момента там се режат уникални съоръжения и се дават за отпадъчен метал. 
По наша информация не се внасят вноски за пенсионно осигуряване. Всички пари отиват в корабостроителницата в Ямбол на река Тунджа. Русенската общност трябва да застане зад малкото останало предприятие, а областният управител да изясни всички въпроси. Нямаме друг лост, освен да излезем на улицата, пред съда или пред областната управа и да недоволстваме, но съм скептичен, че това ще реши проблема, настоя Тодоров. 
Адвокатът и представител на „Русенска Корабостроителница“ в Ямбол Георги Георгиев обясни, че фирмата всъщност се явява един от основните кредитори на предприятието в Русе. Ние продължаваме да подкрепяме и да работим с Корабостроителницата в Русе. Стараем се да изплащаме заплатите. Проблемите са от делото за несъстоятелност от КТБ, която също е в несъстоятелност. Вземанията и исканията им са сега и веднага.
Блокирането на сметки, запечатването на предприятието е по искане на КТБ
Безспорно има вземания и те са около 30 млн. лева, а другата група кредитори имат около 35 млн. лева, но имаме разбиране
Стараем се Корабната да продължи да работи, работният процес да не спира и да се плащат възнагражденията. Ние сме губещи, инвестирали сме 16 млн. лева в дружеството, каза Георгиев. Той обясни също, че движимото имущество е прехвърлено на фирма, която е кредитор с цесия, произлязла от КТБ. Нито една от тези цесии не е оспорена, допълни още той. Георгиев подчерта, че Русенска корабостроителница е предприятие, което може да работи и да продължи да съществува. По думите му, ако се стигне до несъстоятелност, работниците никога няма да си получат заплатите, тъй като всички кредитори са обезпечени. 
В хода на разговора стана ясно, че през ноември също е имало частично запечатване на „Русенска корабостроителница Запад“, като на 24 февруари частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов го е разпечатал, а вечерта в 18.30 колежката му Милкана Македонска го е запечатала. Тя, от своя страна, каза, че се изпълнява обезпечителна мярка, която е временна.
С другите кредитори, които са пет, се оправям по някакъв начин, но с КТБ не мога, тъй като имат задкулисни цели. Интересите са другаде, искат да вземат мястото, което е 350 дка и чувам, че искат да го направят безмитна зона, заяви шефът на Корабната Димитров. Той отбеляза, че общите задължения са около 80 млн. и са от 2001, 2002, 2009, 2013, 2014 година, когато е имало предишни управления и собственици. По думите му собствеността е около 1 млн. лева в акции, които са в частни ръце. Той
обвини временния синдик Милошев, че пише до съда неверни данни и на тази база е запечатано предприятието
Целта ни трябва да е една, но вие искате не да се работи, а хората да излязат навън, каза още Димитров. 
От своя страна, Милошев обясни каква е ролята му като временен синдик и че всички нови сделки след назначаването му следва да се случват с негово съгласие. Синдикът представлява кредиторите и аз съм възпиращият елемент, за да няма злоупотреби. Целта е да се пресече възможността имуществото да напуска територията и да си сменя собственика. Реално обаче няма сключен договор с моя подпис, като от предприятието твърдят, че не са извършвани сделки. Изолират ме умишлено от всякакъв вид документи, за да могат да си разиграват коня, както си искат. Имам огромното желание предприятието да работи, заяви Милошев. Той посочи, че се разиграва схема, при която „Русенска Корабостроителница“ в Ямбол получава всички активи, а тежестите остават за друг, което е недопустимо от правна и икономическа точка. Предприятието е запечатано, за да се предотврати изнасянето на имущество, допълни още временният синдик. 
Споровете между страните и търсенето на истината обаче ядосаха синдикалиста Тодоров, който се обърна към участниците в срещата с думите: Заигравате работниците и служителите, слагате ни на масата и това е обидно.
Искаме да работим и да си вземаме заплатите 
Бурджиев също коментира, че от начина, по който са докладвани нещата, усеща, че има търкания и неразбирателство и е останал разочарован от отношенията между страните. 
Заседанието приключи с вземането на формалните решения, като преди това в емоционално изказване Мехмед Мехмед, който има 40-годишен трудов стаж в Корабната, каза, че за работниците най-важно е предприятието да работи и да могат да си изхранват семействата. Боли ме, защото животът ми е минал там. Основите на корабостроенето са поставени тук, това е школа!, заяви Мехмед.

Работници: Имахме поръчки за поне още 10 кораба

Трийсетина работници от Русенска корабостроителница излязоха на мълчалив протест пред сградата на областна администрация, където по инициатива на областния управител Стефко Бурджиев се проведе извънредното заседание на съвета за тристранно сътрудничество. 
Хората настояват да се разпечата предприятието, за да могат да работят и да получават заплати. В момента, по думите им, има многобройни поръчки, които чакат да бъдат поети. Те коментираха, че корабите, които бяха принудително задържани след затварянето на завода, вече са върнати на собствениците им, но без да са ремонтирани докрай.
„В рамките на два дена ни накараха кораби, които са без витла, без оборудване, които не могат да се движат на собствен ход, да ги свалим, само и само да ги няма на брега. А ние имахме поръчки за поне още десет кораба. Ние ги направихме тези кораби на асансьор. Качваме го, спускаш го и гледаш дали няма да потъне. Защото тези кораби, които са при нас, са дошли с някакъв проблем, особено след тази тежка зима има доста дефекти по корпусите“, обясни Иван Рашков.
Синдикалният лидер Христо Йорданов пък сподели, че в момента има златен шанс за Корабостроителницата да има работа. „Всички корабособственици по поречието на река Дунав са се хванали за главата, защото в момента всички корабостроителници са задръстени с три месеца напред, никой не може да поеме никакъв кораб. И в тоя момент, когато ние имаме такъв шанс да работим, да си изкарваме заплатите, ние сме затворени и нищо не можем да направим“, каза той.