Турският президент Реджеп Ердоган може да се откаже от миграционното споразумение с ЕС в рамките на един месец, до референдума за конституционната реформа в средата на април.

Това прогнозира политологът Владислав Белов, зам-директор на руския Институт за Европа.

По рано турският министър по европейските въпроси Омер Челик заяви, че Анкара повече не вижда причини да се придържа към мигрантското споразумение с ЕС. Той добави, че Турция е изпълнила своята част от документа, докато европейските държави не са изпълнили дадената дума. Миналата седмица външният министър Мевлют Чавушоглу също говореше за евентуално анулиране на споразумението.

„По принцип Турция беше готова да скъса споразумението още през юни-юли 2016 година, поясни Владислав Белов. Причината бе резолюцията на Бундестага от началото на юни, осъждаща престъпленията в Османската империя и признаваща геноцида срещу арменците. Турция бе възмутена и беше готова да направи това, ако не беше опитът за държавен преврат в средата на юли. Той измести на втори план всички обиди, но днес реализацията тази заплаха е напълно възможна в сегашната ситуация на изостряне на отношенията с водещите държави от ЕС, с претенциите на редица водещи политици ЕС да заеме единна позиция към Турция“, изтъкна политологът.

„Ердоган все така играе за вътрешната политическа сцена: един вид Евросъюзът е недружелюбен партньор, който се намесва във вътрешните работи на Турция. В никакъв случай той не губи във финансово отношение: не мисля, че сумите (обещаната помощ от ЕС за мигрантите - ред) бяха значителни за него като един стратегически играч. Да напомня, че до март 2016 година няколко милиона бежанци се намираха в Турция, Анкара се справяше някак с тях, ще се справя и сега, затова заплахите са съвсем реални и следва да се очаква най-лошият сценарий от гледна точка на политическите отношения между Турци и ЕС“, добави Белов.

Според него „Ердоган прекрасно разбира, че в ЕС и занапред ще се съобразяват с Турция, защото страната е член на НАТО, има военни бази на нейна територия, тя има отношение към сирийската криза, имаме и Ирак, с една дума това е тежка категория играч, който не можеш да пренебрегнеш. Затова смятам, че Ердоган ще скъса споразумението. Това се очакваше още миналата година. Смисълът е това да се направи в максимално кратки срокове, до референдума. След това вече няма да има смисъл, той и без това ще може да продължи с шантажирането на ЕС“, обясни политологът.

Референдумът на 16 април е за превръщането на Турция от парламентарна в президентска република.