Русе ще участва с три отбора в 33-ия световен екомаратон на „Шел“ в Лондон и така ще бъде най-масово представеният български град в надпреварата.  
Тимът на Русенския университет, който вече има две поредни успешни участия в състезанието за зелени иновации в мобилността, ще се включи в категорията „Прототипи с електрическа батерия“. 
Тази година организаторите въвеждат нов предварителен кръг под името „Shell Eco-marathon Challenger Event“, който ще се проведе във Франция и Турция и в него ще се включат още два русенски екипа - още един тим на университета и състав от Професионалната гимназия по механотехника. Това е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина.
Тази година българските отбори в екомаратона скачат от три на осем. Освен Русе свои представители на престижната писта изпращат София, Варна, Чепеларе и Казанлък.
Основното състезание ще се състои от 25 до 28 май в британската столица на специално изградена 1.6-километрова писта в олимпийския парк „Куин Елизабет“. В него ще се включат 192 отбора от 27 страни от Европа и други континенти.