Единственият разумен начин да се изпълняват ангажиментите ни е „Русенска корабостроителница Запад“ да работи, а не да бъде затворена. Ако предприятието стои запечатано повече от месец, то ще остане без работници, клиенти и ще започне да пустее и да се саморазрушава. Държавата и обществото биха спечелили, ако работим. Затова се нуждаем от подкрепа, се казва в призив на директора на Корабната Митко Димитров, който вчера бе разпространен в писмо до гражданите чрез медиите. В него се посочва, че през последните две години са положени огромни усилия, за да се запази предприятието и работните места на над 100 човека, но от управата на дружеството не са срещнали разбиране от нито една институция в Русе. Безспорно предприятието, на което съм изпълнителен директор, има големи парични задължения, но те са наследени от предишни собственици и управляващи. Действията на синдиците на Корпоративна търговска банка са насочени към унищожение по най-бързия начин на предприятието. Целенасочено се иска постоянно запечатване, тоест предприятието в никакъв случай да не работи. Нима сега и веднага, ако предприятието бъде обявено в несъстоятелност, от КТБ ще потекат пари и ще бъдат покрити задълженията, пита шефът на Корабната. 
В писмото се припомня, че на територията на корабостроителницата са задържани пет кораба, чиито собстеници не могат да си ги получат, а така предприятието става некоректен изпълнител на поръчките. Със запечатването на административната сграда пък е ограничен достъпът до документацията на дружеството, и тя не може да се представи на институциите, които са започнали проверки, както и по съдебните дела.  
Най-ощетени са работниците и техните семейства, които имат да получават заплати, но предвид обстоятелството, че КТБ има претенции за 70 млн. лева, тези над 100 души вероятно няма да получат възнагражденията си никога, подчертава Димитров.