Русенският производител на автомобилни ключалки „Витте Аутомотив“ е разработил специална политика, която да стимулира наемането на цели фамилии в предприятието, съобщиха от компанията. Към момента в завода в Индустриален парк Русе работят над 40 семейства - съпрузи, братя, сестри, деца, родители и др., някои от които са там още от създаването на фирмата.
Обвързаността между хората във фирмата влияе положително върху тяхната лоялност и мотивация, респективно върху качеството на дейността им. Когато едно семейство се издържа от една компания, хората са много по-загрижени за развитието и успеха й, за разходите и приходите, тъй като това в крайна сметка се отразява на фамилните приходи в положителен аспект и създава сигурност на семействата. Роднините ходят на работа и се връщат заедно, те общуват повече, имат повече общи познати и теми за обсъждане, обясняват от „Витте“. 
Германският производител е създаден преди години като семейна компания и като такава толерира семейността в заводите си. При възможност и желание се предлага работа на специалистите и работниците, чиито семейства са вече в компанията. Кандидатстването за работа от роднини се приема като добър знак, че компанията е добър и сигурен работодател. Семейните служители обикновено се задържат по-дълго време във фирмата и по-бързо се адаптират, тъй като задочно са запознати с организацията и начина на работата в нея.
В много „дефицитни“ сектори подобна политика може да се окаже дългосрочно решение на въпроса с липсата на специалисти. Ние целенасочено търсим в семействата на служителите професионалисти, необходими за дейностите на компанията - служители и производствени работници, казват от „Витте Аутомотив“.