Бляскаво начало даде на 57-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ Софийската филхармония под диригентството на Лио Куокман. Музикантите и публиката, препълнила по традиция Голямата зала на Доходното здание, бе поздравена от кмета на Русе Пламен Стоилов. Той подчерта ролята на фестивала като определяща културните традиции и тенденции, като акцентира върху съзвездието от прочути изпълнители, които гостуват на фестивалната сцена. Стоилов пожела на добър час на „Мартенски музикални дни“ и на премиерите, които ще станат емблематични за 57-ото издание на международния артистичен форум. 
Сред официалните гости, които присъстваха на откриването, бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Огнян Герджиков и служебният министър на културата Рашко Младенов. 
Вълнуващо обръщение към фестивала изпрати до организаторите, участниците и гостите Младенов. 
„Аз самият съм много свързан с този прекрасен град - и емоционално, и биографично: преди 45 години започнах артистичната си кариера в драматичния театър „Сава Огнянов“, а по-късно бяух и директор на същия този театър“, припомня служебният министър. И разказва как преди дни във Виена на откриването на българска археологическа изложба споменал, че Русе е дал на света знаменития нобелов лауреат Елиас Канети. „Публиката бе силно впечатлена. Ето как дори произнасянето на едно име може да изиграе отлична роля за развитието на отношенията между държавите. А какво да кажем за името на цял фестивал! Като музикант и човек на изкуството високо ценя „Мартенски музикални дни“, смятам, че той е едно от най-ценните събития в националния ни културен календар и трябва винаги да бъде подкрепян от своята вярна публика и от българската държава“, се казва в обръщението на Рашко Младенов. 
В първата фестивална вечер публиката приветства своя любимец - виртуозния цигулар Светлин Русев, който се изяви като солист в Първия концерт за цигулка и оркестър на Сергей Прокофиев. Под диригентската палка на Лио Куокман прозвучаха Дивертименто на Константин Илиев и Втората симфония на Александър Скрябин. 
Днес от 11.30 ч Светлин Русев и Софийската филхармония ще разкажат на децата Приказка за цигулка в рамките на програмата „Мартенски музикални дни Джуниър“. Вечерта от 19 ч в зала „Европа““ е концертът „Дуо концертанте 20“ на кларинетиста Росен Идеалов и челистката Георгита Бояджиева-Николова. В неделя от 11 ч в зала „Европа“ струнен квартет „Фрош“ ще изпълни творби на Шостакович, Др.Йосифов и Хинастера, а от 19 ч в Голямата зала е концертът на Русенска филхармония и хор „Дунавски звуци“ с диригент Георги Димитров и солисти Иван Консулов и Готлиб Валиш.