Подготовката на изборите върви системно, като това е една от моите най-важни задачи. Има великолепен министър на вътрешните работи, също така и министър на отбраната, който отговаря за изборите, и е създадена много силна организация, каза служебният премиер Огнян Герджиков вчера в Русе. Той посочи, че вече има сигнали за купуване на гласове, като първите от тях са от Северозападна България, има и от Югоизточна. Вземат се мерки, провежда се много сериозна превантивна дейност. Всички структури са мобилизирани, включително ДАНС и други силови ведомства, тъй като трябва да покажем решимост за борба с това изключително грозно явление - българите да си продават гласовете за пари. Това е недопустимо за една европейска държава, подчерта Герджиков. 
Служебният премиер отбеляза, че поводът за гостуването му в Русе е „многофункционален“. Вчера той се срещна с кметовете на населените места и представители на отговорните институции, свързани с провеждането на изборите, разговаря с областния управител Стефко Бурджиев, а снощи присъства и на тържественото откриване на Мартенски музикални дни.
На срещата във връзка с подготовката на изборите областният управител изрази притеснение, че отпуснатият за изборите бюджет може да се окаже недостатъчен за малките общини, както и за подвижните урни, но подчерта, че са предприети всички необходими мерки за нормалното протичане на изборния процес. 
Във връзка с появата на турския посланик Сюлейман Гьокче в предизборен клип на ДОСТ, служебният премиер коментира, че има известно напрежение в дипломатическите отношения с Турция.
Преди два дни беше привикан посланик Сюлейман Гьокче при министъра на външните работи и му беше обърнато внимание, като това е един от механизмите за справяне с подобни ситуации. Това са важни неща за отношенията, тъй като с Турция трябва да сме в добросъседски отношения и всякакви подобни опити за несъвсем коректно отношение в предизборния период не са добри. Силно се надявам да не се стига до крайни мерки като скъсване на дипломатически отношения. Това не може и не бива да допускаме между две съседни страни, каза още той. 
Попитан ще бъде ли сменен директорът на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов на насроченото за 28 март общо събрание на болницата и това не са ли политически чистки, Герджиков каза: „Не са политически чистки, защото ние не сме политическо правителство. Този въпрос е към здравния министър. Където заварваме недобри неща, се мъчим да намерим по-добрите кадрови решения. Още повече, че никой не е абониран за директорски постове“.
По-късно премиерът се срещна с ректора на Русенския университет проф.Велизара Пенчева и председателя на общинския съвет чл.-кор.проф.дтн Христо Белоев. Пред тях Герджиков съобщи, че правителството възнамерява да разреши откриването на филиал на университета в град Видин. Видин е град, който заслужава - със славна история, но незавидно настояще, така че един филиал на Русенския университет би било много добро за града, каза Герджиков. Проф.Пенчева връчи на премиера Кристалния знак на Русенския университет и го покани да изнесе лекция пред студенти на 24 май.Преди откриването на „Мартенски музикални дни“ Герджиков се срещна и с кмета Пламен Стоилов. Той покани премиера да гледа Световното първенство по волейбол в „Булстрад арена“ през 2018 година и му подари картина с Доходното здание.
Днес служебният премиер ще посети Митница Русе, за да се запознае на място с инфраструктурата и организацията на пункта, а гостуването му в Русе ще приключи с посещение на Басарбовския манастир.