С един от най-прочутите сосове за салати - „1000 острова“, е свързана трагична любовна история. Според една от легендите, сосът е създаден от известния готвач Оскар Чърки на яхтата на собственика на нюйоркския хотел „Уолдорф Астория“ Джордж Болт. Той е един от милионерите, които притежават жилища в района на архипелага 1000 острова на река Сейнт Лорънс между северната част на щата Ню Йорк и Канада. В началото на 20 век това е любимо място на хайлайфа. Част от 1864-те острова, купени тогава, са частна собственост и до днес. На един такъв остров през 1900 г. Болд започва да строи приказен замък като подарък за голямата любов в живота си - съпругата му Луиз. С личната си яхта те често плават по реката дотам, за да наглеждат строежа. Замъкът е огромен, но за да подчертае още по-категорично любовта си, Болт нарежда да бъде коригирана и формата на острова, който вече прилича на голямо сърце.
При едно такова плаване семейството е придружено от главния готвач на „Уолдорф Астория“ Оскар Чърки. Той е заредил яхтата с необходимите продукти, но когато Луиз моли да й приготви салата, установява, че е забравил да вземе дресинг. Тогава забърква сос от наличните на борда майонеза, кетчуп, сос Уорчестър, малко ситно нарязани кисели краставички (според друга версия са били зелени маслини) и настъргва едно твърдо сварено яйце. Сосът толкова очарова мис Болд, че съпругът й нарежда на Чърки той да се приготвя и слага в салатите и сандвичите, предлагани в ресторанта на хотела му. Наричат го „1000 острова“ по името на архипелага, който трябва да се превърне в тяхно любовно гнездо за години напред. Точно преди да приключи строителството на замъка обаче, през 1904 г. Луиз внезапно умира. Болд е съкрушен, спира строителството и никога повече не стъпва на острова-сърце.
През 1972 г. местният екскурзовод Алън Бенс купува историческия „Хералд хотел“ в курортния град Клейтън, Ню Йорк, който преименува на „1000 острова“, както се казва и досега. В един от сейфовете намира написана на ръка рецепта, озаглавена „Сосът на Софи“. Когато я показва на готвачите, те са категорични, че това е рецептата за прочутия сос „1000 острова“. Бенс купува хотела от собственичката Ела Бертран, но всъщност наследява семейство Джордж и Софи Лелонд, които са го стопанисвали дълги години. Джордж Лелонд е капитан на кораб и водач на групи за риболовни екскурзии по реката между островите на архипелага. Софи пък е прекрасна готвачка, която предлага на туристите в хотела бързи обеди, включително със салати и сандвичи с неин собствен сос. Много от тях после искат да отнесат вкъщи по бутилка от соса й. Сред тези гости често била и звездата от Бродуей Мей Ъруин, която освен актриса, водела и кулинарна рубрика в „Ню Йорк Поуст“, след като дегустирала храни от менюто на хайлайфа. Мей измолила рецептата за соса от Софи и така тя попаднала при Джордж и Луиз Болд, които били в нейния социален кръг. А оттам рецептата стига до Оскар Чърки и „Уолдорф Астория“. Това разказва втората легенда за соса „1000 острова“. 
Има обаче и трета: Теодор Румс, главен готвач в „Блекстоун хотел“ в Чикаго, твърди, че през 1910 г. той сам е измислил соса, след като прекарал няколко прекрасни дни на архипелага. И го кръстил „1000 острова“, защото бил много впечатлен и защото смятал, че това име е подходящо за дресинг. Любопитен детайл в тази история отново е присъствието на Мей Ъруин. Тя често гостувала на сцената на „Блекстоун хотел“. Така че не е съвсем без основание предположението, че тя е дала рецептата на Румс.
Хотел „1000 острова“ в Клейтън и днес прави по около 5000 бутилки, като твърди, че са по оригиналната рецепта. Според нея той представлява смес от майонеза, кетчуп, чили сос, нарязани ситно туршия, зелени маслини, зелен лук и твърдо сварени яйца. Но Бен Дейвисън, кулинарен историк и готвач, доктор в Университета на Вирджиния, казва, че има много вариации на соса „1000 острова“ - в основата са майонеза и доматен сос, извън това всичко е позволено. Той например допуска, че Оскар Чърки и Софи Лелонд може да са измислили соса по едно и също време, независимо един от друг. И обяснява: „По това време в Америка има мания по салатите. Да ядеш салата, означава, че си богат. Това е времето на първите влакове с хладилни вагони, които доставят на източния бряг салата айсберг от Калифорния. Тя е запазена свежа и хрупкава за разлика от транспортираните дотогава зеленчуци, които пристигали увехнали. Местните зеленчуци като ендивия, кресон и цикория пък са горчиви и готвачите експериментират как да ги комбинират с айсберга. Майонезата се използва за убиване на горчивината, а доматеният сос вече е популярна подправка“. Според Дейвисън по това време са създадени много дресинги и това, което днес знаем като сос „1000 острова“, може да е комбинация от няколко различни рецепти.

Сос „1000 острова“

Необходими продукти:
6 с.л. майонеза
2 с.л. кетчуп
1 с.л. горчица
1 с.л. сос уорчестър
1 с.л. лимонов сок
2 кисели краставички
1 щипка сол
1 щипка червен пипер
2 яйца
Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват и обелват. В купа се смесват кетчупът с майонезата, горчицата и соса Уорчестър. Добавят се нарязаните на ситно кисели краставички и настърганите яйчни жълтъци. Прибавят се лимоновият сок, черният и червеният пипер и се разбърква хубаво.
Ако обичате по-пикантни сосове, може да добавите няколко капки табаско или чили сос, както и да замените червения пипер с лют червен пипер.
Сосът е подходящ за всякакви салати, гриловани зеленчуци, меса и др.