Една черна кола се плъзга безшумно и събира любопитни погледи по русенските улици през последните дни. Защото това е бъдещето на мобилността, олицетворено от първия масов и най-продаван в света електромобил „Нисан Лийф“. Той е собственост на представителството на „Нисан“ в Русе - фирма „Ес Транс“, която вече приема поръчки за доставката му. И макар че официално моделът още не се внася у нас, управителят на фирмата Емил Цветков е намерил начин да отговори на търсенето. А то е повече от обнадеждаващо и интересът расте. Нисанът постоянно е в движение, често го карат потенциални купувачи и всички откриват своите аргументи в негова полза.
„Утро“ също го тества. И го пожела. Всъщност това желание изглежда доста екстравагантно, но колата е идеална за всички, които навъртат доста километри в града и по-високата първоначална инвестиция се отплаща. Електрическият „Лийф“ се зарежда като мобилен телефон, а новата батерия вече му осигурява 200 км пробег в градска среда и 250 извън нея. Това означава, че 
100 километра се изминават с енергия на стойността на две кафета
в заведение в центъра на Русе. Към това добавяме безплатното паркиране в синята зона - така е по закон и нещо още по-съблазнително: максимално опростената, следователно и финансово облекчена поддръжка. Под предния капак няма технологично чудо с вътрешно горене с множество малки и големи движещи се части, клапани и сложна електроника, не се сменят ремъци, ролки, помпи, филтри и масла, няма определен пробег на свещите или на други компоненти, а само батерия и електромотор.
Изчерпателна техническа информация може да се намери на много места, но малцина все още могат да разкажат какво е усещането от шофирането на този автомобил. Е, съвсем различно е от онова, което предлагат конвенционалните му събратя. 
Да започнем от позицията на седене. Макар че „Лийф“ има силуета и пропорциите на хечбек, 
седалките му са поставени по-високо и доближават до позицията на ван
Резултатът е лесно и удобно сядане и ставане. Самите кресла са ергономични, с добра опора и за бедрата, и за гърба, помислено е и за места, където ръцете да почиват без да изпускат волана.
Таблото е информативно и въпреки че изглежда като взето от футуристичен филм, не е претрупано. Уредите са дискретно разположени точно там, където шофьорът очаква и управлението им е също толкова лесно, колкото намирането им.
Сега идва ред на най-важното - как двигателят си върши работата, но нека първо направим едно отклонение. То е за скоростната кутия и е важно. Трансмисията е безстепенна и се управлява и малък симпатичен джойстик. При включването на директна предавка и отпускането на спирачката колата тръгва съвсем леко, по-скоро показва, че е готова да потегли. Но ако педалът на газта - в случая по-правилно би било да кажем на тока - се натисне като при автомобил на бензин или дизел,
човекът зад волана ще се почувства като каубой на гърба на необязден мустанг
Това е заради спецификата на електромобилите, които предлагат пълния въртящ момент, с който разполагат, още от първия миг. Така любителите на забавните ситуации могат да извадят от равновесие собствениците на всички наточени бегачки при тръгване от място. Например на светофар. И да ги оставят дълго и нервно да запаметяват задния им номер. Такива забавления обаче освен рискови в градския трафик се отразяват сериозно и на запаса от ток в акумулатора. 
Истината е, че „Лийф“ не е състезател, а по-скоро благородник с много екстри и възможности, който грижливо се стреми да осигури на водача и пътниците комфорт и спокойствие. И действително, колата облагородява шофьорските навици. Не заради разхода на ток - колкото и да бъде „натискана“, електрическата кола пак ще остане най-евтиният вариант за движение след велосипеда - а заради общото си поведение и излъчване. 
За отбелязване е, че режимите на движение са два - нормален и екологичен. Превключват се от бутон на волана и 
разликата се усеща моментално, в това число и от батерията
След всеки тест на нов автомобил си задаваме три еднакви въпроса - разумът или сърцето харесват колата, лесно ли се свиква с нея и бихме ли я купили. 
Тук отговорите са лесни. 
Електрическият автомобил е еднакво близък и на разума, и на сърцето. Най-големият недостатък в момента е липсата на инфраструктура за зареждане, но така беше навремето и с колонките за пропан-бутан, и със станциите за метан. Сега пропан-бутанът е под път и над път, а метанът е във всеки по-голям град. Това е и посоката на електрозарядните станции - само в Русе вече работи една в „БМВ Русе Кар“ и се очаква да бъдат изградени още две в града.
С „Лийф“ се свиква лесно, а заради стабилното му поведение на пътя, гарантирано от вградената в пода тежка батерия, която го прави непоклатим, удоволствието от шофирането расте с опознаването му.
И да - при възможност бихме го купили без колебание. Засега това е по силите на по-заможни клиенти, но с темповете, с които скачат технологиите,
няма да е далеч времето, когато електрическите коли ще стават все по-достъпни. А в някакъв момент и безалтернативни.
В Европа вече има страни, които от 2020-22 ще забранят нови регистрации на коли с петролни двигатели. Засега примерите са в Скандинавието, но те неизбежно ще плъзнат на запад, а все някога - на юг и на изток. Европейския изток, не азиатския, защото там нещата вече са в развитие - най-много електрически коли се произвеждат и се купуват в Китай. Само една цифра -според статистиката през 2016-а от конвейерите са слезли 700 000 автомобила на ток, а трайната тенденция е всяка следваща година броят на „електрокарите“ да се удвоява.
Впрочем всеки може да потърси своите отговори на тези три въпроса. Необходимо е само да се обърне към представителството на „Нисан“ на бул.“Липник“ 62 и да поиска да се запознае с „Лийф“.