Окръжната прокуратура в Русе разпореди проверка по сигнал за предизборна агитация в нарушение на закона по сигнал на кмета на община Ветово Георги Георгиев. Той съобщи, че в градчето са раздавани кутии с вафли и поздравителни картички с лика на водача на листата на ДПС Бюрхан Абазов и номера на бюлетината на движението.
В сигнала до прокуратурата се посочва, че на 7 март в централната част на Ветово мъж с червен автомобил „Мазда“ е раздавал кутии с вафли с прикрепени към тях агитационни материали на ДПС. По-късно вечерта на 7 март в един от кварталите на Ветово отново били раздавани вафли и поздравителни картички с номер на бюлетината, с която да се гласува на изборите на 26 март. Никъде в агитационните материали не било изписано, че купуването и продаването на гласове е престъпление, посочва още кметът Георгиев.
Потърсен за коментар, областният лидер на ДПС Дауд Ибрям вчера каза, че не знае да са били раздавани вафли и агитационни материали във Ветово. Председателят на предизборния щаб на ДПС и бивш депутат Ферихан Ахмедова обаче заяви, че вафли и поздравителни картички за 8 март са били раздавани и вчера на всички жени - членове и симпатизанти на партията в населените места от Русенска област.
Спазваме традицията, каза Ахмедова и допълни, че всяка година жените от ДПС получават малки подаръци за празника. Миналата година те получиха шалчета и поздравителни картички, но тогава нямаше избори. Ако искахме да купуваме гласове, нямаше да организираме това, каза още Ферихан Ахмедова. Според нея било странно да се тълкува по този начин станалият традиционен жест на внимание към жените от ДПС.
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев разпореди на Районната прокуратура спешна проверка по сигнала на кмета на Ветово.