Кое е най-интересното и характерното за Белгия? Шоколадът и Пикльото - малката каменна статуйка на Манекена Пис на един от централните площади в Брюксел. Това, но също и много други интересни и любопитни факти разказаха на русенските деца момичетата от детския хор „Дунавски вълни“ към Общинския детски център за култура и изкуство. Това стана точно на 1 март - денят на Баба Марта и празник на самодейността беше и стартов ден за един симпатичен и интригуващ проект на ОбДЦКИ, който центърът посвещава на 10-ата годишнина на България в Евросъюза. Проектът се нарича „Пътешествия из Европа“ и кандидатства за финансиране пред общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, но не беше сред класираните. Така или иначе, замисълът е интересен, темата е важна, а първото издание от въображаемото пътешествие показало, че детската аудитория, а също и родителската, го намират за нещо много увлекателно - затова проектът продължава своя път до сърцата на малки и големи. 
Идеята е в една поредица от срещи да представим с кратки визитни картички страните членки на ЕС, като презентациите се правят от деца - от различни наши формации или от русенски училища, каза за „Утро“ Ана Русева от ОбДЦКИ. Словесните визитки включват най-важната информация за исторически и географски данни, държавно управление, любопитни факти и най-характерните обекти и събития в държавата, които непременно трябва да се знаят или да се посетят при екскурзия, продължава Русева. Така на практика ние правим и един атрактивен пътеводител, добавя тя и издава, че някои от присъствалите на първото „пътешествие“ до Белгия, Нидерландия и Люксембург планирали свое ваканционно пътуване именно по опорните точки, разказани в Пленарната зала на 1 март. 
Тогава след момичетата от хор „Дунавски вълни“ за Нидерландия - за лалетата, дървените обувки, вятърните мелници и каналите - разказали деца от танцовия ансамбъл „Зорница“. А за Люксембург - „уютната стаичка на Европа“, както често наричат тази миниатюрна държава, презентацията била на малките талантливи певци от Детска вокална група „Слънце“. 
В петък, на 10 март, в Мол Русе предстои следващият етап от вълнуващото пътешествие. От 17 ч ученици от четвърти Д клас в Дойче шуле ще разказажат за Австрия и Германия. Те мислено ще преведат своите слушатели с автобус по река Мозел до замъците на мястото, където Мозел се влива в Рейн, оттам ще минат през Берлин, Мюнхен, за да стигнат до Регенсбург. Оттам с кораб на име „Европа“ ще потеглят по Дунав към австрийския град Линц и към вълшебната столица на Австрия, дала на човечеството виенското колело, виенските валсове и още десетки паметни чудеса. 
На 16 март, отново в Мол Русе пътуването ще продължи през Словакия и Чехия, след това русенчета ще представят Унгария, Хърватия и Словения, оттам „ще вземат самолета“, за да се придвижат до Дания и Швеция, а на 5 април ще се върнат отново към Дунава и към България и Румъния. Традиционната Великденска работилничка ще разкаже и за традициите преди празника във Финландия и Естония, този разказ ще продължи и след това с историята на Полша, Литва и Латвия. През втората половина на април предстои изданието, посветено на Франция, Испания и Португалия, последвано от пътуване до Гърция, Кипър и Италия, а след това - и до Ирландия, Обединеното кралство и Малта.  
Най-вероятно последното пътешествие ще бъде включено в първия по рода си фестивал „Песни и танци от близо и далеч“, който Детският център замисля за 29 април в Доходното здание. В него ще поканим да вземат участие всички състави, клубове и групи, които танцуват различни по жанр и стил танци - от училища, читалища и други институции, казва Ана Русева. Финалът на европейското пътешествие ще бъде - както му е редът, на 9 май, Деня на Европа. В него заедно с русенчетата ще вземат участие и деца от Гюргево. Те ще участват в пленер по изобразително изкуство, в дефиле с флаговете на различните държави - членки на ЕС, в голям празничен концерт по случай двойно бележитата дата, отбелязваща и обединена Европа, и победата над хитлеризма. С този празник ще поставим точката в нашето въображаемо пътешествие, което, сигурна съм, ще подготви децата, когато отидат в някоя от държавите на ЕС, да се озоват там подготвени и да търсят конкретни забележителности и красоти, които непременно да разгледат, казва Ана Русева.