Генерал-лейтенант Андрей Боцев прие длъжността „началник на отбраната” на официалната церемония в Министерството на отбраната, предаде репортер на БГНЕС.

Началникът на отбраната е най-старшият офицер с висше военно звание и е пряк началник на всички военнослужещи от въоръжените сили. Той се назначава за срок от 4 години.

Роденият в гр. Гоце Делчев генерал-лейтенант Андрей Боцев беше командир на най-големия от трите вида въоръжени сили – Сухопътните войски (СВ).

След като прие новата длъжността той увери, че ще продължи да работи с всички сили и средства за издигане престижа и утвърждаване високия имидж на Българската армия. Ген. Боцев посочи, че целите са ясни и благодари на предшествениците си.

„Ще продължим с всички сили да работим за утвърждаване на стратегическите цели в отбраната”, заяви Андрей Боцев и посочи боеспособността на армията. Новият професионален ръководител на армията каза, че е човек, който работи в екип и ще направи всичко възможно за това, но ще носи отговорност за крайните решения, които той ще взима.

Военният министър Стефан Янев благодари за думите на Боцев, че ще търси екипния подход в работата.

„Българската армия и Въоръжените сили са един екип. Един екип, който държавата е създала, оборудва и обучава да изпълни най-важната мисия в сигурността, а именно защита на суверенитета и границите на Република България”, посочи министърът. Той пожела на генерала решенията му да бъдат справедливи, а на досегашния изпълняващ длъжността благодари за достойното носене на службата по отношение на периода, в който имаше нужда временно да я изпълнява.

„За мен беше дълг и отговорност да изпълнявам длъжността „началник на отбраната”, заяви вицеадмирал Емил Ефтимов. Той посочи, че Българската армия символизира държавността и като такава се нуждае от стабилност и началник на отбраната, назначен за постоянно.

До рокадата на върха на военната пирамида се стигна, след като началникът на отбраната ген. Константин Попов на 2 декември миналата година подаде рапорт за освобождаване от военна служба. Няколко седмици по-късно, на 21 декември, на заседание на предишния кабинет, тогавашният премиер в оставка Бойко Борисов заяви, че с военния министър по това време са се разбрали: „даже и да останем и да имаме право да номинираме началник на отбраната, по-правилно е като дойде новият върховен главнокомандващ той да си го избере”.