Изграждане на ресурсен център съвместно с Русенския университет за обучение на възрастни хора за работа с компютри и начините за реагиране при различни ситуации и обучения за спасяване на хора при наводнения - това са две от бъдещите задачи, по които ще работи БЧК. Намерението бе заявено по време на вчерашното отчетно-изборно събрание на областната организация на БЧК, което преизбра председателя проф.Тодорка Стефанова от РУ за нов мандат. Преизбран бе и административният директор д-р Руденко Йорданов, а гости на отчета за свършеното през периода 2013-2016 година бяха генералният директор на БЧК проф.Красимир Гигов и директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов.
Освен стандартните дейности на БЧК, които русенската организация изпълни безупречно, създадохме четири кризисни центрове за екстремни зимни условия в Бъзън, Гара Бяла, Сливо поле и Пиргово, посочи в доклада си проф.Стефанова. 
Отчетено бе още сътрудничеството с румънския червен кръст за взаимопомощ при бедствия и ефективната работа съвместно с „Каритас“, благодарение на която вече пета година бездомниците в Русе могат да разчитат на подслон и храна.
Най-актуалната задача на БЧК е раздаването на 600 тона хранителни помощи по европейска програма, която се изпълнява гладко от февруари насам. Тази дейност изисква ангажирането на много хора, но се справяме добре и дори се издирват по телефоните тези, които още не са чули за полагащите им се безплатни продукти, каза проф.Стефанова.
Проф.Красимир Гигов и д-р Руденко Йорданов получиха от областния управител Стефко Бурджиев плакети за принос в червенокръсткото движение за подпомагане на населението при бедствия. Проф. Гигов пък награди русенската червенокръстка организация с грамота на Националния съвет на БЧК за отлично свършена работа.