Близо 70 русенци подкрепиха протеста, организиран вчера в късния следобед пред общината от Галина Илиева, дъщеря на починала в Психодиспансера жена от задушаване с храна. На него Илиева прочете петиция до всички ръководни институции в страната за справедливост при разследване от независими експерти на всички смъртни случаи, за които има съмнение, че са причинени от лекарска грешка.
Освен това Илиева се обърна към всички присъстващи на протеста да опишат случаите с починали техни близки в болнични заведения и към кои лекари имат претенции, като се ангажира да връчи жалбите на председателя на Районната колегия на лекарския съюз д-р Антон Въжаров за проверка.
Продължавам да смятам, че Университетската болница е виновна за смъртта на дъщеря ми, каза Силвия Димитрова. Тя е майка на починалата през ноември в Интензивно отделение от много рядко наблюдавания на тази възраст рак на стомаха Стефани. Вчера Силвия, съпругът й и дядото на Стефани бяха категорични, че според тях смъртта на момичето е причинена по непредпазливост в болницата и затова срещу нея ще бъде заведен съдебен иск.
Искам да знам цялата истина около смъртта на дъщеря ми и най-вече защо й направиха аутопсия, след като изрично им казах, че не желая Стефани да бъде аутопсирана, посочи опечалената майка.
Семейната трагедия стана обществено достояние в края на февруари, когато Силвия Димитрова публикува писмо за смъртта на дъщеря си в сайта „Дунав мост“ и призова за организирането на протеста, който се състоя снощи. След взривното разпространение на историята Университетската болница свика специална пресконференция, на която бе обяснено, че при лечението на момичето са следвани здравните стандарти и лекарите нямат вина за трагичния й край. 
Толкова младо момиче да почине от рак на стомаха е много рядък случай. Ние като хора съжаляваме за това, но като лекари сме спазили всички алгоритми за лечението му, обобщи началникът на Хирургичното отделение д-р Симеон Симеонов.