Защо имаме парно, а се топлим на ток? Този въпрос задават клиенти на „Топлофикация“ и протестират, че дружеството подава топлина към домовете им по непонятна за тях схема, заради която обаче се налага да включват електрически печки и климатици.
В неделя парното спря в 10 часа и не работи до 5 часа в понеделник. В същото време по данни на Хидрометеорологична станция на АППД температурата през нощта е паднала до 12 градуса след полунощ, даде конкретен пример недоволен потребител.
Получаваме средно над 10 обаждания на ден от абонати, че температурата в домовете не отговаря на нуждите им. Част от тях искат парното да се засили, но повечето настояват да се спре, за да не плащат излишни пари в топлото време. Не можем да удовлетворим всички, затова „Топлофикация“ работи по утвърден от Комисията за енергийно и водно регулиране график, който е съобразен с особеностите на климата в Русе. Този график е неразделна част от Общите условия за продажба на топлоенергия, коментира Георги Коларов, зам.-началник „Топлопреносни мрежи“ в русенското дружество. 
Целта е да се поддържа в помещенията постоянна температура от порядъка на 20 градуса с минимални отклонения от по 1 градус в двете посоки. За баните нормативът е 23 градуса, обясни Коларов. Температурата на подгряващата вода може да варира от 35 до 70 градуса. За Русе изчисленията са правени за температури от минус 17 до плюс 16 градуса. Така при външна температура над 16 градуса подаването на топлоенерия от абонатната станция спира. Това често не може да се усети веднага, защото радиаторите не изстиват бързо и могат да останат топли в продължение на часове. И тогава започвали обажданията с питане защо парното работи, а навън е жега. 
В обратния случай радиаторът може да е загрят над 30 градуса, но хората да не го усещат, защото температурата на човешкото тяло е по-висока. В някои абонатни станции по желание на хората настройките са променени, така че радиаторите да не изключват докато не станат 40 градуса. Това обаче води до повече подадена топлоенергия и по-големи сметки за парно. Според старо правило в енергетиката покачване с 1 градус на температурата в стаята означава увеличаване на консумацията с 6%. А затварянето на вентилите не решава проблема, тъй като топлоенергията вече е подадена и ако не стигне до радиаторите ще загрее само щранговете и тогава общата сметка ще набъбне, обяснява Георги Коларов.
Регулирането на подаваната енергия по температурен график е направена за да се осигури комфорт на хората, а пести и поне 20% от сметките за парно, заяви Коларов. Няма как обаче да се избегнат разликите между отделните домакинства. По принцип „Топлофикация“ се ръководи от температурите в северните части на сградата, така че на южните може да е сравнително по-топло.
Ако регулирането на температурата се прави по график, за какво са монтирани топломерите - нали тяхната цел е всеки сам да може да избере каква да е температурата в дома му, питат абонати на фирмата и настояват за търсене на такова решение, което да не ги кара да ползват и електричество в топлофицираните си жилища.
Всъщност за корекция на параметрите има законова възможност - с решение на етажната собственост живеещите в различните блокове могат да определят колко топлоенергия да получават и да изискат изпълнението му от „Топлофикация“.