Тържествен митинг-заря събра жителите на Бяла в навечерието на националния празник Трети март, като така бяха отбелязани две годишнини: - 140-ата от Освобождението на града и 139-ата годишнина от Освобождението на България. На церемонията присъстваха областният управител Стефко Бурджиев, руският вицеконсул Алим Жаманов, Русенският митрополит Наум, началникът на Военното училище „Васил Левски“ във Велико Търново бригаден генерал Пламен Богданов и други. 
Слово за празника и неговото значение произнесе кметът на Бяла Димитър Славов. В своето приветствие областният управител Бурджиев припомни, че градът изиграва важна роля в хода на Руско-турската освободителната война и всъщност е вторият град в България, който получава своята жадувана свобода. С поздравление към присъстващите се обърна и Алим Жаманов от Генералното консулство на Русия.
Представители на институции и много граждани положиха венци и цветя в знак на преклонение пред хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си в битките за свободата на България.
По традиция в края на церемонията небето над град Бяла бе озарено от празнична заря.