Тържествена церемония се състоя пред Паметника на свободата в центъра на Русе по повод националния празник Трети март. Общинският духов оркестър свиреше емблематични български военни маршове и възрожденски мелодии, като постепенно около паметника се събираха все повече русенци. В чест на празника, на който бе отбелязана 139-ата годишнина от подписването на Санстефанския договор, с който България получава своето освобождение от турско робство, бе строена Почетна рота от Русенския гарнизон. Сред официалните лица бяха областният управител Стефко Бурджиев, зам.-кметовете Иван Григоров и Наталия Кръстева, общественици и политици. Много родители бяха довели децата си на тържеството. Тук бяха и младежи с увреждания, част от тях в инвалидни колички, а също и студенти от клуба „Различни и равни“ към Русенския университет. 
Слово за значението на величавата дата произнесе областният управител Стефко Бурджиев. 
„Ако днес можем да се наречем свободни, след петвековен гнет и безправие в рамките на Османската империя, това не би било възможно без усилията, безпримерния героизъм и саможертвата на поколенията български просветители, революционери и герои от националното ни Възраждане“, подчерта Бурджиев. 
Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен за героите, дали живота си в борбите за Освобождението и по време на Руско-турската война. В края на церемонията пред паметника бяха положени венци и цветя. 
По-късно в Голямата зала на Доходното здание се състоя голям и пъстър празничен концерт. В атрактивната програма взеха участие танцьорите от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, ученици от Училището по изкуствата, театралната работилничка, балет „Мираж“ и Детска вокална група „Слънце“ към Общинския детски център за култура и изкуство. В концерта се включиха също хор „Св.Георги Победоносец“ и вокална група „Приста“ при Общинския младежки дом и студио „Икономов“ при възрожденско читалище „Зора“. Част от програмата бяха също и актьорите от драматичния театър Ивайло Спасимиров, Ивайло Ненов и Кадри Хабил.