2016 година се характеризира със спад на битовата престъпност, каза на пресконференция вчера директорът на Областната дирекция на МВР ст.комисар Теодор Атанасов. За 12 месеца са регистрирани 2126 престъпления, което е с 292 по-малко от предходната година. Другата добра тенденция е, че разкриваемостта е увеличена почти двойно благодарение на големите усилия на криминалисти и униформени от всички поделения на дирекцията, подчерта шефът на МВР в Русе.
Установени са извършителите на 1071 от регистрираните през годината престъпления и това е с 325 повече спрямо 2015-а. Допълнително са разкрити и 410 престъпления от минали години.
Най-голям дял в битовата престъпност продължават да заемат престъпленията против собствеността - кражби, грабежи, вандализъм. Те са около 61% от регистрираните, но при тях се наблюдава почти двоен ръст в разкриваемостта - от 23.77% през 2015 година до 40.91 на сто.
Образуваните за наркоразпространение или притежание на дрога досъдебни производства са 44, като половината случаи са решени. 
Положителни резултати се отчитат и в противодействието на икономическата престъпност, където процентът на разкриваемост също скача от 20.63 на 40.90 на сто, уточни ст.комисар Атанасов. Размерът на установените щети е 270 000 лева. През 2016 година са иззети 141 000 къса цигари без акцизен бандерол, 195 кила нарязан тютюн, 145 литра чист алкохол и над 2000 литра горива. Регистрирани са и 7 престъпления за злоупотреба с европейски средства. Разследванията обаче още не са приключени.
Неразкрито остава убийството на възрастния мъж в Могилино, който на Гергьовден бе намерен в дома му с разбита глава. Пенсионерът бе умъртвен по жесток начин заради 1500 лева, които той взел от продажбата на стария си микробус два дни преди това. 
По случая се водят редица мероприятия, проучват се хората, които са имали контакт с него в деня на убийството и преди това, но досега няма уличени извършители, посочи ст.комисар Теодор Атанасов. Други такива тежки престъпления на територията на региона миналата година не са регистрирани.
Отчетът на областната дирекция на МВР е приет от зам.-директора на Националната полиция ст.комисар Тодор Гребенаров, който е дал висока оценка за работата на колегите си в Русе.