Да се поиска оставката на изпълнителния директор на Университетската болница д-р Иван Стоянов и на целия му ръководен екип. Това гласуваха делегатите на състоялото се в сряда вечерта отчетно събрание на Районната колегия на Българския лекарски съюз, съобщи председателят на съсловната организация д-р Антон Въжаров. Причината е, че поради забавена и неосъществена във всички отделения акредитация 60 млади лекари остават без специализация, която трябваше да придобият именно в Университетската болница. 
„Заради това младите специалисти имат намерение да напуснат отделенията, в които работят, и да си търсят работа в други болници. Ако това стане, Университетската болница ще се оголи откъм лекари. А като се вземе предвид, че много от специалистите бяха изгонени от отделенията, това означава, че най-голямата болница в региона няма да може да лекува пациенти“, аргументира искането д-р Въжаров.
Информацията за провалената акредитация председателят на БЛС получил във вторник и още същата вечер говорил по телефона с д-р Стоянов.
„Казах му, че това е голям гаф и трябва да си подаде оставката пред министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и получих положителен отговор от него“, посочи д-р Въжаров. В сряда обаче проверил в министерството, разбрал, че подадена оставка няма, и разговарял с председателя на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев. Като разбрал за провалената акредитация и за 60 лишени от специализация млади лекари, д-р Грозев помолил д-р Въжаров да напише писмо до него, с което да влезе на разговор при министър Семерджиев и да поиска оставката на директора на УМБАЛ и екипа му. 
„Днес до обед ще изпратя писмото на д-р Грозев и ако и той не реагира, аз ще поискам оставката на д-р Иван Стоянов от министъра чрез отворено писмо в медиите, където ще съобщя и други неприятни факти за работата му като директор на УМБАЛ“, каза вчера д-р Въжаров. За тези действия той е бил подкрепен от всички делегати на общото събрание в сряда, а вчера 60-те лишени от специализация лекари написали писмо направо до министъра.
На събранието разгледахме и смъртта на 18-годишната Стефани Димитрова в УМБАЛ през ноември миналата година. По този въпрос събранието на РКЛС реши да поиска становището на двамата национални консултанти, с които русенските хирурзи са водили разговори за състоянието на момичето. Ще поискаме и отговор от предаването по Нова тв „Господари на ефира“ защо се внушава в обществеността, че лекарите в Трето вътрешно отделение и в Интензивно хирургично отделение са уморили пациентката, обясни д-р Въжаров.
„В момента в болницата има по-важни неща за решаване и не му е времето сега да коментирам исканата ми оставка“, каза помоленият да коментира ситуацията д-р Иван Стоянов.