Намиращото се в ликвидация „Тежко машиностроене“ ще получи 168 829.99 лева от депозираните се на влог в Корпоративна търговска банка 4,392 млн. лева. Това става ясно от първата частична сметка за разпределение, обявена от синдиците на фалирала финансова институция. Тя бе публикувана в Търговския регистър.
Както „Утро“ писа, 2298 физически лица, почти всички от Русе, очакват пари от ликвидацията на „Тежко машиностроене“ АД. Те притежават 162 949 акции от дружеството, което при събраните 4,392 млн. лева означаваше по над 2 лева за акция. В края на 2013 г. парите бяха по сметки в КТБ, готови за разпределяне. Тогавашните ликвидатори Иван Маринов и Димитринка Маринова обаче предпочетоха да протакат процедурата, вероятно с единствената причина да продължат да получават гласуваните им от основния акционер - държавата, заплати. Докато през лятото на 2014 г. КТБ фалира, а депозитът в банката бе блокиран.
Сега определените за плащане 168 829.99 лева представляват едва 3,85 на сто от някогашния депозит, което прави не 2 лева, а 7,7 стотинки на акция. Разбира се, синдиците на КТБ би трябвало да съберат и още пари, но двегодишните им вече действия не вдъхват основания за голям оптимизъм. А от получените 168 829.99 има да се правят плащания - заплатите на ликвидаторите на КТМ за времето от лятото на 2014 г. насам. Тези ликвидатори  вече са сменени, но заплатите и на старите, и на новите фигурират в задълженията на дружеството и трябва да се изплатят. Както показва досегашната практика, няма да е чудно, ако ликвидацията се проточи, докато всички пари най-накрая свършат.