Златният Ружди Ружди, който миналата година убедително спечели титлата в тласкането на гюле на параолимпиадата в Рио де Жанейро, подобрявайки собствения си световен рекорд, зае второ място в класацията на Дарик радио „Мъж на годината 2016“. Тя се прави за девети път и отличава най-успешните български мъже, доказали се през последната година.
След големия си успех в Рио младият мъж от Глоджево с титанична сила и несломим дух не спира да жъне напълно заслужени награди и признание у нас. През януари той получи специален приз и в традиционната анкета на „Утро“ и община Русе за Спортист на годината.
Пръв в класацията на Дарик е неповторимият алпинист Боян Петров, покорил няколко осемхилядника въпреки заболяването си от диабет и възстановил се изключително бързо и успешно след като миналото лято бе блъснат от кола.
Победителят е първият български алпинист, изкачил осем осемхилядника - К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Нанга Парбат, Гашербрум I и Броуд Пик. Общо в метри Боян Петров е изкатерил 57 571 метра. След като се възстанови от катастрофата в Кресненското дефиле, лекарите казаха за него, че има уникален организъм.
На третото място е един от най-успешните млади български автори както в родината, така и в чужбина - Георги Господинов. Негови творби са преведени на над 20 езика, а само преди няколко дни създаденият от Теодор Ушев по неговия едноименен разказ анимационен филм „Сляпата Вайша“ бе в селекцията, която се бореше за „Оскар“.